Ako nosite sočiva, ove infekcije treba da se čuvate, izaziva slepilo

Ukoliko nosite kontaktna sočiva lekari upozoravaju da dobro vodite računa o higijeni očiju kako se ovi organi ne bi zarazili retkom infekcijom od koje možete čak da oslepite.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 22.09.2018.

12:00

Ako nosite sočiva, ove infekcije treba da se čuvate, izaziva slepilo
Foto: Thinkstock

Infekcija Acanthamoeba keratitis može da se spreči, a ona dovodi do upale prednje površine oka. A oni koji nose sočiva skloniji su ovoj infekciji, piše Independent.

Stručnjaci upozoravaju da loše higijenske navike prilikom rukovanja kontaktnim sočivima mogu da povećaju rizik od kontaminacije oka. Tuširanje ili plivanje sa sočivima takođe su faktor rizika.

Najteže pogođeni pacijenti ostaju sa manje od 25 odsto svog vida ili postaju slepi nakon oboljevanja.

Jedna bolnica u Londonu zabeležila je porast inficiranih od 2011. godine. Između 2000. i 2003. godine u tojbolnici zabeleženoje osam do deset slučajeva zaraženih o dove infekcije, rezultati su novog istraživanja koje je objavljeno u Britanskom časopisu za oftalmologiju.

Međutim, od 2011. do 2016. godine broj inficiranih povećan je na 35 do 65 godišnje.

"Ovo povećanje broja inficiranih samo znači da oni koji nose sočiva moraju biti upoznati sa rizikom", rekao je professor Džon Dart sa UCL Instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: