Lek koji bi mogao mnogo da pomogne dijabetičarima još je na probi

Testira se lek koji će smanjiti potrebu dijabetičara za injekcijama insulina.

Izvor: Njuzvik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U Kardifu, u Velikoj Britaniji, počelo je prvo testiranje novog leka na pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1, piše Njuzvik. Dva pacijenta dobila su lek koji bi trebalo da im pomogne u stvaranju ćelija koje proizvode hormon insulin. Ako testiranje bude uspešno, lek bi mogao da smanji potrebu pacijenata za svakodnevnim injekcijama insulina.

Ljudi obole od dijabetesa tipa 1 kada imuni sistem popčne da razara beta ćelije koje proizvode insulin. Insulin je krucijalan hormon koji uklanja glukozu iz krvi i usmerava je u druge ćelije u telu. Osobe obolele od dijabetesa moraju da ubrizgavaju insulin u injekcijama nekoliko puta na dan.

Leka za dijabetes nema

“Pacijentima s ovom bolešću potrebno je više beta ćelija, a procenjuje se da 90 posto pacijenata ima manje od 5 posto ćelija koje proizvode taj hormon”, kaže Muhamed Alhađ Ali, jedan od naučnika koji rade na testiranju. Dodaje da, iako su učinjeni važni koraci, još nedostaje prevencija.

Dan za danom pacijenti se suočavaju sa opasnostima vrlo visokog ili vrlo niskog šećera. Niski šećer izaziva vrtoglavicu, konfuziju i hladno znojenje. Visoki šećer može da izazove stanje ketoacidoze, potencijalno vrlo opasne. Hronično visok šećer može dovesti do oštećenja vida, bubrega, srca i problema sa stopalima.

Te komplikacije vode do slepila, amputacije ili smrti. Ovog trenutka leka za dijabetes nema.

Za sada nema nuspojava

Naučnici sa Univerziteta Kardif nadaju se da će novi lek imati velikog uticaja na život pacijenata. Trenutno, nakon tri dana testiranja, nijedan pacijent nije imao znatnije nuspojave.

Istraživanje je još u ranoj fazi i potrebno je još vremena pre nego što naučnici budu imali potpunu sliku o sigurnosti i efikasnosti leka. Tim stručnjaka sada nastoji da regrutuje još pacijenata koji imaju dijabetes tipa 1 barem dve godine.

Bolesti

Ako se pridržavate ovih nekoliko saveta, sačuvaćete srce

"Vodite računa o istoriji bolesti u vašoj porodici. Poštedite svoje srce preteranog fizičkog naprezanja, baš kao i preteranog mirovanja. Poštedite ga stresa i nemojte zaboraviti da srce nikad ne prestaje da radi, pa mu je miran san neophodan", poručuje kardiolog Nada Macura na Svetski dan srca.

Bolesti subota 29.09. 11:39 Komentara: 3
strana 1 od 9 idi na stranu