Ne ignorišite: Bol u leđima upozorava na ozbiljne probleme

Bol u leđima često prikriva mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme, poput upale bubrega, gušterače ili infekcije mokraćnih kanala. Nikako nije pametno da ga ignorišete, već treba što pre da posetite lekara.

Zdravlje

Izvor: Dejli Mejl

Petak, 07.09.2018.

14:00

Ne ignorišite: Bol u leđima upozorava na ozbiljne probleme
Foto: Thinkstock

Probleme sa bubrezima, bešikom i sa žuči lako je pomešati sa bolovima u leđima, naročito kod žena.

Organi šalju signale telu, a najčešće se manifestuju u leđima, zato što tamo ima najviše nervnih završetaka, pa je i bol najvidljiviji. Na taj se način pravi uzrok bola maskira i pojavljuje gde ne bi trebalo, piše Dejli mejl.

Bubrežni kamenac

Stalni bol u jednom delu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, pri mokrenju ili uz krv u urinu, može da bude znak bubrežnog kamenaca.

On nastaje zbog nakupljanja kalcijuma i fosfora, a najčešće je posledica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika pa su neki ljudi podložniji bubrežnom kamencu nego drugi.

Bubrežni kamenac češći je kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađe prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj bol najčešće je u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone. Šest puta je češći kod žena nego kod muškaraca.

Upala gušterače

Upalu gušterače, osim bola u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine, prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i da se širi od trbuha prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog preteranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

Žučni kamenac

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja, simptom je žučnog kamenca ili upale žuči. Žučni kamenac nastaje kad se u jetri stvara više holesterola ili ga telo sporije obrađuje, što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučne kese, zastoj žuči i promene pH-a.

Sa tim najviše problema imaju gojazne žene preko 40 godina, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sistema

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posledica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem delu leđa i u trbuhu.

Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, ali ako se ne izleči, može da dovede do upale bubrega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: