Da li se zbog promaje facijalni živac lako upali?

Sigurno ste bar jedom u životu dobili savet da nikako ne izlazite s mokrom kosom napolje, jer ćete u suprotnom dobiti facijalis. Da li je to tako, otkrila je dr Nada Macura.

Izvor: B92
Podeli

Jednostrana oduzetost mimične muskulature nastaje iznenada. U pitanju je paraliza nervusa facialisa, odnosno facijalnog živca. Može da se javi u bilo kom periodu života.

Simptomi koji ukazuju na paralizu nervusa facialisa su iskrivljenost jedne strane lica ili usana, nemogućnost da zatvorite oko i da se nasmejete, kaže dr Nada Macura u jutarnjem programu TV Prva "Jutro sa Natašom".

Ona ističe da je uzrok paralize živca lica nepoznat i da se iz tih razloga primenjuje specifična terapija.

"Kortikosteroidi, koje mnogi izbegavaju, donose koliko koristi toliko štete. Naravno, tu su i B vitamini i stavljanje vlažnih obloga na mimičnu muskulaturu. Terapija laserom je nešto što je poslednje", savetuje dr Macura.

Ona ističe da izlazak napolje mokre kose nije glavni okidač pareze facialisa.

"Osobe koje su doživele paralizu mimične muskulature neka se čuvaju promaje i klime. To je posledica, ali nikako nije uzrok. Treba da se čuvaju vetra i neka dobro osuše kosu ukoliko su već preživeli parezu ili su u toku te bolesti, koja može da traje šest meseci", objašnjava doktorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu