Probiotici pomažu i kod promene raspolozenja?

Sve je više dokaza da su promene raspoloženja u vezi s upalama i promenama u mikrobiomu, odnosno bakterijama koje su u probavnom sistemu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

11:33

Probiotici pomažu i kod promene raspolozenja?
Foto: Thinkstock

Bipolarni poremećaj je iscrpljujuća bolest, što za pacijenta, što za njegovu porodicu i prijatelje. Manične faze bolesti mogu da naruše kvalitet života ovih ljudi.

Dešava se da su pacijenti danima hospitalizovani dok se njihovi simptomi ne stave pod kontrolu.

Nakon otpuštanja iz bolnice, postoji veliki rizik povratka bolesti, pa je potrebna vrlo pažljiva opservacija da bi se sprečio ponovni odlazak u bolnicu, piše dr Marčelo Kampos za sajt Harvardovog zdravstvenog izdavaštva.

Postoji jednostavan dodatak ishrani koji bi mogao da pomogne pri kontrolisanju maničnih epizoda bolesti.

Naime, sve je više dokaza da su promene raspoloženja u vezi s upalama i promenama u mikrobiomu, odnosno bakterijama koje žive u našem probavnom sistemu. Probiotici mogu pomoći kod raznih zdravstvenih stanja zahvaljujući protivupalnom učinku.
Foto: Thinkstock
Naučnici sa Medicinskog fakulteta Džon Hopkins napravili su zanimljivu studiju da utvrde mogu li probiotici da pomognu otpuštenima iz bolnice nakon bipolarnih epizoda. Studija je nasumično izabrala 66 pacijenata s bipolarnim poremećajem i podelila ih u dve grupe.

Jedna grupa dobijala je kombinaciju lactobacilusa i bifidobakterije, a druga placebo. Pratili su ih 24 nedelje. Pre početka studije naučnici su identifikovali koji pacijenti imaju veće upalne markere. Rezultati su bili zapanjujući.

Ponovna hospitalizacija dogodila se kod 51 posto pacijenata koji su uzimali placebo.

Kod onih koji su uzimali probiotike ponovo je hospitalizovano tek 24,2 posto. Prosečno, smanjenje ponovne prijave u bolnicu pacijenata koji su pili probiotike bilo je 74 posto niže u odnosu na placebo pacijente.

Najznačajniji nalaz je bio to što se zadržavanje na odeljenju smanjilo za 90 odsto u grupi koja je uzimala probiotike.
Foto: Thinkstock
Kontrolisanje crevne flore omogućava kontrolu psihičkih bolesti

Pacijenti koji su pili probiotike u proseku su ostajali u bolnici 2.8 dana, u poređenju sa 8.3 dana za one s placebom.

Ova studija podupire dokaze da crevna flora ima uticaja na psihičke bolesti.

“Ne znamo još uvek da li raznolikost crevnog mikrobioma utiče na maniju i bipolarni poremećaj”, ističe dr Marćelo Kampos.

On objašnjava da istraživanje sugeriše da je upala u telu povezana s upalom u crevima, što može uticati na raspoloženje, barem kod teških slučajeva.

Ovo istraživanje potencijalno ukazuje na to da bi bilo moguće upravljanje simptomima ozbiljnih slučajeva bipolarnog poremećaja promenom crevnog mikrobioma, navodi Independent.

Kampos naglašava da je studija bila mala i da su odabrani pacijenti imali izuzetno ozbiljan bipolarni poremećaj.

“Slične studije na pacijentima sa blažim simptomima depresije i šizofrenije našle su tek mali uticaj probiotika na raspoloženje. Potrebno je još puno podataka prikupljenih visokokvalitetnim istraživanjima da bi promenili ono što se trenutno propisuje kao tretman lečenja psihijatrijskih bolesti”, objašnjava doktor u svom tekstu.

Ovo istraživanje ima potencijal da promeni praksu postupanja s pacijentima koji imaju bipolarni poremećaj nakon njihovog otpusta iz bolnice.

Dodavanje probiotika lekovima, koji pacijenti inače piju, jednostavno je, jeftino, nema popratnih pojava i pokazuje se efikasnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: