Stručnjaci: Na ovaj način možete da smanjite rizik od raka prostate

Iako u Srbiji nije rasprostranjen običaj obrezivanja, poslednja istraživanja pokazuju da ukoliko se ovaj zahvat sprovede pre prvog seksualnog odnosa, smanjuje se rizik od obolevanja od raka prostate i to za čak 15 odsto.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

14:35

Stručnjaci: Na ovaj način možete da smanjite rizik od raka prostate
Foto: Thinkstock

To je dokazalo i poslednje istraživanje koje je predvodio doktor Džonatan Rajt iz Centra za istraživanje raka "Fred Hačison". On objašnjava da na pojavu raka mogu da utiču razne infekcije, a da udruženo sa seksualno prenosivim bolestima doprinose razvoju raka prostate.

Pošto obrezivanje može da pomogne u zaštiti od infekcija, dr Rajt veruje da može i da smanji rizik od razvoja ovog raka.

Ovaj doktor je sa svojim timom uradio istraživanje u kome je učestvovalo 3.399 muškaraca, od kojih je polovina obolela od zloćudne bolesti. Na osnovu analize njihovog zdravstvenog stanja, kao i istorije bolestI, stručnjaci su na došli do zaključka koji se slažu sa statistikom. Muškarci koji su bili obrezani, podvrgli su se operaciji pre prvog seksualnog odnosa.

Istraživači smatraju da se skidanjem kožice muškarci štite od hroničnih upala, jer se na taj način skida prostor ispod koga upala može da se javi.

Inače, rezultati studije objavljeni su u časopisu "Cancer", pa se povela rasprava da li bi dečake trebalo povrgnuti ovom medicinskom zahvatu. Svetska zdravstvena organizacija, pak preporučuje da se ide na tu opciju, jer se tako smanjuje rizik i od nastanka side kod heteroseksualnih muškaraca.

Naučnici su još prošle godine ustanovili da se žene, supruge i devojke obrezanih muškaraca takođe ređe inficiraju humanim papiloma virusom (HPV).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: