Da li je ovo nova bolest savremenog doba?

Mnogi mladi muškarci širom sveta svakodnevno narušavaju svoje zdravlje novom vrstom opsesije – ekstremnim vežbanjem.

Izvor: news.com.au
Podeli

Prvi put u istoriji rezultati naučnih istraživanja pokazali su da stopa muškaraca opsednutih fizičkim izgledom raste mnogo brže od stope pripadnica lepšeg pola.

Iscrpljivanje prekomernim vežbanjem, pročišćavanje organizma ekstremnim metodama, izgladnjivanje ili kompulzivno prejedanje samo su neki od načina na koje se muškarci širom sveta suočavaju sa pritiskom da budu fizički privlačni.

“Mišićna dismorfija kod muškaraca u današnje vreme opozit je anoreksiji koja se češće javlja kod žena”, navodi Skot Grifits, profesor Univerziteta u Kvinslendu.

“Mladi muškarci nisu u stanju da objektivno procene veličinu svojih mišića. Oni uvek žele da su im mišići veći, nikad im nije dovoljno. Polovina muškaraca koji pate od mišićne dismorfije iz očajanja će posegnuti za steroidima”, dodaje Grifits.

U Australiji je do sada registrovano preko 300 000 slučajeva poremećaja u ishrani kod muškaraca, a dosadašnja istraživanja pokazala su da polovina pacijenata u nekom trenutku pokuša da izvrši samoubistvo.

“Često se dešava da mentalna i emocionalna bol koju ova bolest nosi navede pacijenta da sebe povredi. Želja za savršeno izvajanim telom kod nekih muškaraca može da postane okidač za brojne poremećaje u ishrani, poremećaje u vezi sa fizičkom aktivnošću, kao i poremećenu percepciju mišićne mase”, izjavila je Kristin Morgan, direktor fondacije “Butterfly”, posvećene borbi protiv poremećaja u ishrani.

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3
strana 1 od 58 idi na stranu