Da li je ovo nova bolest savremenog doba?

Mnogi mladi muškarci širom sveta svakodnevno narušavaju svoje zdravlje novom vrstom opsesije – ekstremnim vežbanjem.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2015.

16:12

Default images
Foto: Thinkstock

Prvi put u istoriji rezultati naučnih istraživanja pokazali su da stopa muškaraca opsednutih fizičkim izgledom raste mnogo brže od stope pripadnica lepšeg pola.

Iscrpljivanje prekomernim vežbanjem, pročišćavanje organizma ekstremnim metodama, izgladnjivanje ili kompulzivno prejedanje samo su neki od načina na koje se muškarci širom sveta suočavaju sa pritiskom da budu fizički privlačni.

“Mišićna dismorfija kod muškaraca u današnje vreme opozit je anoreksiji koja se češće javlja kod žena”, navodi Skot Grifits, profesor Univerziteta u Kvinslendu.

“Mladi muškarci nisu u stanju da objektivno procene veličinu svojih mišića. Oni uvek žele da su im mišići veći, nikad im nije dovoljno. Polovina muškaraca koji pate od mišićne dismorfije iz očajanja će posegnuti za steroidima”, dodaje Grifits.

U Australiji je do sada registrovano preko 300 000 slučajeva poremećaja u ishrani kod muškaraca, a dosadašnja istraživanja pokazala su da polovina pacijenata u nekom trenutku pokuša da izvrši samoubistvo.

“Često se dešava da mentalna i emocionalna bol koju ova bolest nosi navede pacijenta da sebe povredi. Želja za savršeno izvajanim telom kod nekih muškaraca može da postane okidač za brojne poremećaje u ishrani, poremećaje u vezi sa fizičkom aktivnošću, kao i poremećenu percepciju mišićne mase”, izjavila je Kristin Morgan, direktor fondacije “Butterfly”, posvećene borbi protiv poremećaja u ishrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: