Antibiotik kao lek protiv raka

Naizgled obična porodična večera se pretvorila u revolucionarno otkriće kada je Majkl Lisanti pitao svoju kćerku kako bi ona izlečila rak.

Izvor: Daily Mail
Podeli

Kamila je odgovorila da bi popila neki antibiotik, isto kao kada ima upalu grla.

Njeni roditelji, naučnici koji pokušavaju da pronađu lek protiv ove opake bolesti, u početku su bili skeptični, ali su ipak testirali teoriju svoje kćerke u laboratoriji Univerziteta u Mančesteru.

Ispostavilo se da nekoliko veoma zastupljenih antibiotika uspešno ubija većinu opasnih kancerogenih ćelija.

Naime, neki antibiotici zaustavljaju ćelije da proizvode mitohondrije, male prostore koji ih snabdevaju energijom, a dokazano je da kancerogene matične ćelije imaju veliki broj mitohondrija i samim tim omogućavaju tumoru da raste.

Ovo otkriće je ukazalo na rezultate ranije sprovedenih istraživanja kojima je dokazano da su pacijenti koji boluju od raka pluća živeli duže nakon što im se u terapiju uvrstio i antibiotik.

Profesor Lisanti je izjavio da bi antibiotici mogli da budu ne tako skup i korisan tretman protiv raka.

Njemu su za dalja istraživanja na ljudima neophodna sredstva i ako se pokaže da su antibiotici zaista dobri u borbi protiv raka, kasnije bi mogli da se koriste i kao prvencija samog nastanka ove bolesti.

Foto: Pixabay

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3
strana 1 od 58 idi na stranu