Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Podeli

Pacijent je doživeo srčani zastoj i operisan je 5. avgusta, a ovih dana je pušten kući iz bolnice u Nantu i, kako kažu lekari, može da živi potpuno slobodno. Pacijent sa sobom uvek nosi pomoćni mobilni sistem za napajanje i uzbunu, u slučaju da dođe do nekih problema.

Njemu je ugrađeno srce kompanije Karmat, koje za razliku od konkurencije kombinuje kravlje tkivo sa sintetičkim materijalom, kako bi se zaustavili krvni ugrušci, ali i zarad bolje imitacije otkucaja ljudskog pravog srca.

"Pacijent pedala kao lud na sobnom biciklu. U odličnom je stanju, oporavak je neverovatan", rekao je Karpentije za francuski "Parizjen".

Prema zvaničnoj statistici više od 23 miliona ljudi širom sveta ima probleme sa srcem. Transplantacije su uglavnom neophodne, ali nema dovoljno donatora, zato su poslednjih godina načinjeni veliki koraci u istraživanju i razvoju veštačkog organa.

Čovek pokušava već decenijama da nađe adekvatnu sintetičku zamenu za srčani organ.

Firma Karmat planira da komercijalizuje uređaj, ali kako navodi "Njujork tajms", neophodno je da prođe još mnogo testiranja, a i dalje se čeka pravo medicinsko istraživanje i njegovo objavljivanje u nekom od velikih stručnih časopisa.

Iako do toga još nije došlo, investitori su već reagovali na ove vesti (koje je plasirala sama kompanija), pa su na pariskoj berzi akcije skočile za 17 odsto.

Foto: pixabay

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10
strana 1 od 58 idi na stranu