Lupus: Podmukla autoimuna bolest

Učestalost srčanih napada kod mladih žena s lupusom je 50 puta veća nego kod zdravih, tvrdi dr Čim Lang koji je proučavao srčanu funkciju kod 18 žena s lupusom i 19 zdravih.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.11.2012.

10:05

Default images

Portal Moj doktor prenosi da je njihova prosečna starost bila 29,4 godina.

Srčana rezerva koja je pokazatelj brzine protoka krvi je bila znatno manja kod pacijentkinja s lupusom, što je razlog učestalosti srčanih bolesti kod pacijenata s sistemskim lupusnim eritomatosusom.

"Pretpostavljamo da upala ima važnu ulogu u aterosklerozi, kao i u lupusu te je potrebno na to obratiti pažnju", kaže dr Lang.

Sistemski lupus erithematosus (SLE) je hronična autoimuna bolest u kojoj odbrambeni sastav zameni vlastito zdravo tkivo za strano.

Dosadašnja istraživanja nisu mogla u potpunosti da otkriju koji je uzrok nastanka ove bolesti, ali se lekari slažu u jednom, a to je da je za nastanak lupusa odgovorno udruženo dejstvo više faktora. Mogu se podeliti u dve grupe: spoljašnje i unutrašnje. Među spoljašnim činiocima najšečće se naglašava dejstvo infektivnih agenasa, dok kod unutrašnjih faktora najzapaženiju ulogu igraju genetska predispozicija i hormonski status. Takođe, dejstvo ultravioletnih zraka podstiče i pogoršava kožne manifestacije bolesti.

Sistemski eritemski lupus je bolest čija klinička slika izuzetno varira. Početak bolesti je praćen nespecifičnim simptomima, povišenom temperaturom i malaksalošću, bolovima u zglobovima i mišićima, promenama na koži, anemijom i smanjenjem broja belih krvnih zrnaca. Obično bolest zahvata samo jedan organ da bi se kasnije javile i druge kliničke manifestacije. Klinički tok olakšava prisustvo specifičnih antitela još na početku bolesti, tako da je moguće na vreme započeti lečenje

Stručnjaci takođe ukazuju da bolest češće napada žene.

Foto: David Castillo Dominici / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: