Izloženost buci vodi ka infarktu

Hronična izloženost buci u velikom procentu povećava rizik od akutnog infarkta srca, tvrdi dr Stefan Vilih sa kolegama iz Univerzitetskog medicinskog centra u Berlinu.

Izvor: novosti.rs
Podeli

Do ovog zaključka stručnjaci su došli na osnovu opsežnog višegodišnjeg istraživanja kojim je obuhvaćeno 4.115 pacijenata.

Svi pacijenti su primljeni za tri godine u njihov medicinski centar sa znacima akutnog infarkta srca.

Da bi saznali koliko je na pojavu infarkta, kao faktor rizika uticala i buka, napravili su upitnike na koje su pacijenti odgovarali.

Dobijeni odgovori pokazali su da su polovina žena i 30 odsto muškaraca bili konstantno izloženi buci, što je uticalo da dođe do ovog teškog oboljenja.

Stručnjaci su na izlečenim pacijentima dokazali da hronična buka dovodi do stresnih reakcija.

U takvoj situaciji dolazi do skoka krvnog pritiska i promene vrednosti lipida, odnosno masti u krvi.

Sve te neuobičajene promene dovode do ubrzanog nastanka koronarne bolesti srca, koja predstavlja osnov za pojavu infarkta.

Foto: www.freedigitalphotos.net

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10
strana 1 od 58 idi na stranu