Ljubimci pomažu autističnoj deci

Deca obolela od autizma mogu poboljšati svoje društvene sposobnosti ukoliko više vremena provode sa kućnim ljubimcima, objavljeno je nedavno u časopisu „Plos One“.

Izvor: B92
Podeli

Istraživanje sprovedeno u Francuskoj pod okriljem Centra za medicinska istraživanja iz Bresta pokazalo je da su deca koja su posle pete godine dobila kućnog ljubimca bolje razvila društvene sposobnosti od dece koja nisu imala ljubimce.

Ono što je istraživače delimično iznenadilo jeste to što je uticaj kućnih ljubimaca na decu bio mnogo manji u slučajevima kada su deca od početka života provodila vreme sa krznenim drugarima.

Doktorka Marina Granžorž, koja je nadgledala istraživanje, ovu pojavu objasnila je time što ljubimac donesen u kuću godinama nakon rođenja deteta unosi nove i dodatno razvija već postojeće porodične vrednosti.

Tim lekara radio je sa dvadeset četiri deteta koja u proseku imaju po jedanaest godina. Polovina njih je imala ljubimca (mačku, psa, zeca) od pete godine dok je druga polovina odrastala bez ljubimca.

Roditelji su prvi put popunjavali obrasce kada su deca napunila pet godina, a potom i nakon jedanaestog rođendana, odgovarajući na brojna pitanja u vezi sa razvojem autizma kod svoje dece. Deo pitanja takođe se odnosio i na ponašanje kućnih ljubimaca i njihov odnos sa decom.

Rezultati su pokazali da su deca koja su dobila ljubimce imala izraženiji osećaj za deljenje igračaka i hrane, kao i da su mogla lakše da saosećaju sa drugom decom.

Ovakvi rezultati nisu zabeleženi u paralelnoj studiji koja je pratila razvoj autizma kod 8 dece koja nisu imala ljubimca i 8 koja ljubimce imaju od rođenja.

FOTO: FreeDigitalPhotos.net

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10
strana 1 od 58 idi na stranu