Beskućnike HIV napada češće

Beskućnici širom sveta znatno češće obolevaju od tuberkuloze, hepatitisa C i bivaju zaraženi HIV-om nego ostalo stanovništvo, pa mogu da izazovu epidemije koji bi skupo koštale zdravstvene sisteme, upozorili su istraživači Oksfordskog univerziteta.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2012.

14:15

Default images

Procenjuje se da u SAD ima 650.000 beskućnika, a u Britaniji oko 380.000, prenosi Rojters.

Na bazi podataka više od 40 istraživanja sprovedenih između 1984. i 2012. godine, utvrđeno je da je u SAD, na primer, tuberkuloza 46 puta zastupljenija među beskućnicima nego među ostalim stanovništvom, dok je učestalost hepatitisa C među njima četiri puta veća.

Zaraženost HIV virusom je među beskućnicima u SAD i do 20 puta veća nego među ostalim stanovništvom, dok za Britaniju nema podataka.

Slično stanje beleži se i u ostalim zemljama obuhvaćenih studijom - Francuskoj, Indiji, Švedskoj, Irskoj i Brazilu.

Zdravstveni sistemi bi trebalo da se fokusiraju na beskućnike kao na jednu od najrizičnijih grupa stanovništva, ocenila je rukovodilac studije Sina Fejzel..

Prema podacima UN oko 100 miliona ljudi u svetu nema dom, a stopa obolevanja i prerane smrti među ovim stanovništvom je izuzetno visoka.

Britanska studija se bavila bolestima koje su one najviše istraživane među beskućnicima, ali u ovoj kategoriji stanovništva su vrlo rasprostranjeni i hepatitis A i B, difterija, kožne infekcije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: