Ljubimci pomažu autističnoj deci

Deca obolela od autizma mogu poboljšati svoje društvene sposobnosti ukoliko više vremena provode sa kućnim ljubimcima, objavljeno je nedavno u časopisu „Plos One“.

Izvor: B92
Podeli

Istraživanje sprovedeno u Francuskoj pod okriljem Centra za medicinska istraživanja iz Bresta pokazalo je da su deca koja su posle pete godine dobila kućnog ljubimca bolje razvila društvene sposobnosti od dece koja nisu imala ljubimce.

Ono što je istraživače delimično iznenadilo jeste to što je uticaj kućnih ljubimaca na decu bio mnogo manji u slučajevima kada su deca od početka života provodila vreme sa krznenim drugarima.

Doktorka Marina Granžorž, koja je nadgledala istraživanje, ovu pojavu objasnila je time što ljubimac donesen u kuću godinama nakon rođenja deteta unosi nove i dodatno razvija već postojeće porodične vrednosti.

Tim lekara radio je sa dvadeset četiri deteta koja u proseku imaju po jedanaest godina. Polovina njih je imala ljubimca (mačku, psa, zeca) od pete godine dok je druga polovina odrastala bez ljubimca.

Roditelji su prvi put popunjavali obrasce kada su deca napunila pet godina, a potom i nakon jedanaestog rođendana, odgovarajući na brojna pitanja u vezi sa razvojem autizma kod svoje dece. Deo pitanja takođe se odnosio i na ponašanje kućnih ljubimaca i njihov odnos sa decom.

Rezultati su pokazali da su deca koja su dobila ljubimce imala izraženiji osećaj za deljenje igračaka i hrane, kao i da su mogla lakše da saosećaju sa drugom decom.

Ovakvi rezultati nisu zabeleženi u paralelnoj studiji koja je pratila razvoj autizma kod 8 dece koja nisu imala ljubimca i 8 koja ljubimce imaju od rođenja.

FOTO: FreeDigitalPhotos.net

Bolesti

Marihuana: 6 mitova i činjenica

Debata o legalizaciji marihuane ponovo je aktuelna u SAD pa se tamnošnji lobiji utkruju da opravdaju ili ospore legalnu upotrebu ove biljke. Pročitajte koji su najčešći mitovi koji vladaju o marihuani.

Bolesti subota 25.08. 15:50 Komentara: 108

Beskućnike HIV napada češće

Beskućnici širom sveta znatno češće obolevaju od tuberkuloze, hepatitisa C i bivaju zaraženi HIV-om nego ostalo stanovništvo, pa mogu da izazovu epidemije koji bi skupo koštale zdravstvene sisteme, upozorili su istraživači Oksfordskog univerziteta.

Bolesti ponedeljak 20.08. 14:15 Komentara: 3
strana 1 od 4 idi na stranu