Žensko zdravlje na 1. mestu

U svim evropskim zemljama, od 21. do 28. januara biće obeležena nedelja prevencije raka grlića materice i tim povodom održan veliki broj različitih aktivnosti koje imaju za cilj da promovišu mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a Srbija je od početka, od pre šest godina, uključena u obeležavanje te nedelje.

U domovima zdravlja, bolnicama i zavodima za javno zdravlje ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.

Te aktivnosti predstavljaju značajan doprinos nacionalnoj kampanji socijalne mobilizacije koja je sastavni deo programa skrininga za rak grlića materice.

Ove godine obeležavanje nedelje prevencije raka grlića materice održaće se od 21. do 28. januara, a tokom tog perioda u više od 30 zemalja Evrope potpisivaće se peticija "Stop raku grlića materice" i deliće se broševi "Biser mudrosti".

Peticija ima za cilj prikupljanje milion potpisa, koji će biti predati Evropskom parlamentu s ciljem da se rad na programima prevencije u budućnosti učini obaveznim.

U okviru obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, u saradnji sa domovima zdravlja, organizuje niz predavanja i promotivne aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

U Evropi se svake godine rak grlića materice otkrije kod oko 55.000 žena, a skoro 25.000 žena umre od te bolesti.

Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena između 35. i 50. godine.

U Srbiji je rak grlića materice po učestalosti oboljevanja drugi, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama.

Dijagnoza tog malignog tumora se godišnje postavi kod oko 1.400 žena, dok više od 500 žena svake godine umre od raka glića materice.

U proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4.000 žena obolelih od raka grlića materice, zbog koga svake godine umre oko 100 žena, starosti od 40 do 59 godina.

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10
strana 1 od 58 idi na stranu