10 godina bez raka grlića materice

Shodno nastojanjima da podigne svest o raku grlića materice, majka i glumica Marisa Džaret Vajnokur (37) govori o tome kako slavi deset godina otkada nema rak i otkriva kako joj je Papa test spasio život.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 19.03.2011.

10:05

Default images

Ova žena je uvek iskreno govorila o sebi, od toga koliko ima kilograma do toga kako želi da rodi preko surogat majke. U 2000. godini, na početku snimanja filam ”Hairspray”, sa 27 godina Papa test joj je otkrio bolest. Iako joj je deo grlića materica bio odstranjen, rak je nastavio da se širi ka materici. Konačno, nakon histeroktomije, oslobođena je raka.

”Bilo mi je dobro, nisam se osećala loše, i bila sam šokirana kada su mi rekli da imam invazivni (rak koji se stvori na grliću ali se šrii oprema drugim delovima) rak.”

Papa testovi su pomogli da se bolest otkrije u najranijem stadijumu.

U ovom intervjuu ona govori o tome kako se odlučila za surogat trudnoću, kako je organizovala život i posao sa 2-godišnjim sinom Zevom.

Kako si saznala da imaš rak?

Putovala sam napred-nazad u Njujork na audiciju za ”Hairspray”. Išla sam na godišnju kontrolu pre odlaska za Los Anđeles i iznenadio me je poziv od lekara. Rekao je da rezultati nisu dobri i da je potrebno da uradim biopsiju. Nisam imala simptome i bila sam šokirana da mi je upravo dijagnostifikovan rak.

Kako si lečila bolest?

Ukonili su mi grlić i matericu ali nisam morala da prolazim kroz hemoterapiju. Tačno pre druge operacije saznala sam da sam dobila ulogu u filmu. Kada se uoči u ranoj fazi, može da se izleči, i zbog toga je Papa test ovde vrlo bitan.

Šta si naučila o ovoj bolesti otkad si saznala da si obolela?

Pet godina nakon što mi je dijagnostifikovan, saznala sam da humani papiloma virus (HPV) koji je vrlo čest izaziva skoro sve oblike raka grlića materice. Danas je vrlo lako otkriti rak sa novim testovima i žao mi je što ih nije bilo tada, možda bismo ga otkrili još ranije. Mnogi nikada ne shvate da su inficirani HPV. Sada postoji i vakcina protiv HPV koju žene mogu primiti pre nego što postanu seksualno aktivne.

Na osnovu svog iskustva, šta savetuješ drugim ženama?

Savetujem svim ženama starijim od 30 godina da redovno uz Papa test rade i HPV test, bez obzira na rezultat Papa testa. U kombinaciji, ova dva testa sasvim pouzdano pokazuju da li postoji šansa da razvijete abnormalne ćelije koje mogu postati kancerogene ako nisu uklonjene.

Da li imaš neke mudre reči za žene koje se trenutno bore protiv raka?

Uvek ih savetujem da je rak užasan do se ne izborite sa njim. Pre raka, posao mi je bio prioritet. Sada je to život.

Bila si u dvadesetim kada si tu uklonili matericu. Jesi li bila zabrinuta zbog dece u budućnosti?

Nisam razmišljala o deci dok se nisam udala za sadašnjeg supruga, Džuda, 2006. godine. Kada smo počeli da planiramo, razmišljali smo da pošto imam jajnike i jajašca, možemo da probamo sa in vitro oplodnjom i surogat trudnoćom. To je opcija o kojoj nikada ranije nisam razmišljala. Sada je naš sin, Zev, star 2 godine, a surogat majka je njegova kuma.

Kako si donela takvu odluku?

Dosta prijatelja je uradilo to na taj način. Nakon što smo se podrobno raspitali o tome, odlučili smo se za taj korak. Postoji dosta predrasuda o surogat opciji. Pogotovo u Holivudu, smatraju da glumice ovako dobijaju decu da bi izbegle strije, međutim, verujte, ovo je najgora opcija za ženu.

Imaš li neke savete za žene koje razmišljaju o surogat trudnoći?

Najbitnije je da pronađete nekog ko vam odgovara. Mi smo našu pronašli preko surogat agencije i odmah smo se složile. Ona je i sada deo naših života, i tako smo to i želeli. Drugim,a recimo, to nije opcija. Taj proces je zasita čudesan. Međutim, sa druge strane je i teško. Predajete nešto što najviše volite u ruke nekom drugom.

Kako te je majčinstvo promenilo?

Pa okrenula sam se od sebičluka. Nekada se čitav moj život vrteo oko mene, a sada se sve vrti oko Zeva. Užasno se osećam krivom kada radim i nisam sa njim. Noću dok spavam, nikad nisam sasvim mirna. Sve vreme brinem da li je sa njim sve u redu. Pre neko veče je krenuo na spavanje sa plišanom igračkom. Ja sam mu je oduzela iz straha da se ne udavi repom.

Da li planiraš da imaš još dece?

Da. Ja sam jedno od četvoro dece i vrlo smo svi bliski. Želim da Zev ima brata ili sestru. Nisam još sigurna da li ćemo usvajati ili opet ići putem surogata. Još uvek razmišljamo šta je najbolje za porodicu.

Kao zaposlena majka, verovatno teško pronalaziš vremena za sebe. Čime sebe obraduješ?

Na početku godine sam bila baš preumorna, depresivna, nisam vodila računa o sebi. Onda sam otišla kod frizera i rešila da se ofarbam u plavo. To je nešto samo za mene, da se ponovo osećam lepom. Sada se više trudim i više sređujem. Ne provodim vreme u trenerci.

Javnosti je poznata i tvoja borba protiv viška kilograma. Da li si sada zadovoljna?

Prošle godine sam išla u kamp ”Biggest Loser” i tamo sam smršala. Međutim, sada kako radim, malo sam se ugojila. Nikad neću biti mršava, znam vrlo dobro ko sam. Užasno se osećam kada sam na dijeti, zato više volim da zdravo jedem i vežbam. Još uvek se trudim da naučim kako da pronađem ravnotežu između posla, vežbanja i majčinstva.

U novoj emisiji ”The talk”, pojavljuješ u nekoliko segmenata gde govoriš, savetuješ porodicama kako da se snađu u svakodnevnim situacijama kao što su deca koja su vrlo izbirljivi kada je reč o hrani, ili kako isplanirati odmor. Šta očekuješ da će gledaoci naučiti?

Želim da majke prestanu da se osuđuju. Čujem kako se osuđuju međusobno kada jedna kaže da joj dete gleda televiziju. Ali, svi to radimo. Pre nekoliko meseci sam slučajno zaključala Zeva u kolima zajedno sa ključevima. Zvala sam vatrogasce i osetila sam se kao najgora majka ikada.

Kao roditelji, treba da se poštujemo, dopunjujemo i podržavamo. A takođe, svim majkama je potrebno da čuju da nisu jedine koje se sreću sa sličnim problemima. Tačnije, sve je ovo iz razloga da se vidi i prikaže da ne postoji smao jedan način da se reše neke situacije i problemi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: