Šta taj uporni kašalj zaista znači?

Postoje različite vrste kašlja: suvi, bolni, hronični... Često znamo da ga zanemarujemo. Vreme je da konačno posvetite ozbiljnu pažnju kašlju kako kasnije ne biste imali većih i ozbiljnijih problema.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 23.01.2011.

11:59

Default images

Ljudi su skloni tome da zanemaruju kašalj. To baš i nije pametna ideja s obzirom da neki može da ukaže i na određenu bolest. Pročitajte koje sve vrste kašlja postoje, šta ih uzrokuje i kako ih lečiti.

Hronični, suvi kašalj

Neke ljude muči dosadni suvi kašalj koji stalno dolazi i odlazi, ali nikada u potpunosti ne nestaje. Takav kašalj najčešće se javlja tokom dana, napadi mogu da traju i po deset minuta. U ekstremnim slučajevima hronični suvi kašalj može da izazove i inkontinenciju. Takav kašalj čak i doktori ponekad smatraju neobjašnjivim, ali nedavno je otkriveno da je reč o povećanoj osetljivosti gornjih disajnih puteva na gasove koji dolaze iz želuca. Kod takvih slučajeva prvu pomoć pružaju pastile za grlo, ali ako je problem dugotrajniji, svakako posetite doktora.

Hronični, iritantni kašalj

Iako ovaj kašalj ne proizvodi sluz, odnosno iskašljavanje, osoba može da ima osećaj kao da se sluz javlja na unutrašnjoj strani grla i da kašlje unutar tela, a ne van. Ponekad, takođe, može da se oseća kao da ima kvržicu u grlu. To je poznato i kao post-nosno kapanje, a uzrokuje oko sedam posto kašlja. Kada sluz postane gusta ili ako je ima mnogo - obično zbog alergije ili zaraze poput prehlade – javlja se refleks kašlja u kojem sluz kaplje niz grlo. Takvo stanje može uspešno da se leči, a ako vas muči iritantni kašalj, svakako se posavetujte s doktorom oko terapije.

Suvi kašalj i teško disanje

Ovaj kašalj može biti ppopraćen teškim disanjem, ali nema sluzi. Najčešće se događa noću i povremeno tokom dana. Ovaj kašalj se obično javlja nakon ozbiljnije prehlade ili drugih respiratornih infekcija i može da bude uzrokovan povećanom osetljivošću disajnih puteva. Takav kašalj traje kraće vreme i najčešće prestane sam od sebe, ali ako se to ne dogodi, posetite lekara koji će vas uputiti na pravu terapiju.

Suvi kašalj s grčevima

Napad ovog kašlja počinje kao škakljanje na zadnjem delu grla, a u nekim slučajevima može da dovede i do povraćanja. Takvu vrstu kašlja mogu prouzrokovati određeni lekovi, posebno oni koje pacijenti uzimaju za visoki krvni pritisak. Naime, određene supstance u lekovima narušavaju neke prirodne hemijske procese, zbog čega nervni završeci u plućima postaju znatno osetljiviji na iritaciju. Za lečenje takvog kašlja ponekad se daju i drugi lekovi za visoki krvni pritisak, ali o tome i svim detaljima kašlja trebalo bi se posavetovati sa lekarom.

Bolno kašljucanje

Konstantni kašalj koji je posebno izražen u jutarnjim satima može biti vrlo bolan. U nekim slučajevima može doći i do iskašljavanja zeleno-žute sluzi koja izgleda zapravo poput one iz nosa u vreme najteže prehlade. Uz sve to, može se javiti i bol u grudnom košu, upala grla, teško disanje i zapušen nos. Takav kašalj najčešće uzrokuje akutni bronhitis, infekcija bronha koja ih čini nadraženim i upaljenim. Uglavnom se javlja nakon infekcija disajnih organa. Akutni bronhitis najčešće uzrokuju virusi, ali u pet do 10 posto slučajeva nastaje zbog bakterija. Najbolji lek za takav kašalj je ležanje u krevetu i mnogo tečnosti, ali o svim drugim načinima lečenja najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

Kašalj kao čišćenje grla

Tokom ovakvog kašlja imate osećaj da vam se u grlu nalazi kvržica, a u ustima se može javiti gorak ukus. Takav kašalj može da pokrene razgovor, smeh, pevanje ili suva hrana. Kašalj se uglavnom javlja noću, ali i tokom dana. Najverovatniji uzrok je želudačna kiselina koja ide do jednjaka. S obzirom da je sluznica jednjaka izrazito osetljiva, to dovodi do upale, koja potom izaziva napad kašlja. Pomoć za ovaj problem potražite kod lekara jer kućni lekovi znaju da izazovu više štete nego koristi.

Suvi kašalj uz "sviranje pluća"

Kašalj se uglavnom češće javlja u toku noći, a javlja se i kao prva jutarnja potreba. Često ga prati zvuk koji mnogi opisuju kao "sviranje pluća". Glavni krivac je najverovatnije astma. Deset posto obolelih od astme nije svesno da je imaju. Kada neko sa astmom dolazi u kontakt s nečim što nadražuje disajne puteve dolazi do takvog kašlja. Nije poznato zašto se kašalj pogoršava noću ili u jutarnjim satima. Inhalator može da bude od pomoći, ali najbolje je da se za rešenje problema posavetujete s lekarom.

Bolni kašalj koji ostavlja bez vazduha

To je uporni kašalj uz otežano disanje. Ostali simptomi mogu da uključuju iskašljavanje krvi, gubitak apetita, gubitak težine i tupu bol u području pluća kada kašljete ili duboko dišete. Kašalj je neumoljiv i događa se veći deo vremena. Jedan od mogućih uzroka kašlja je rak pluća. I drugi uzroci su vrlo ozbiljni pa se kod takvog kašlja što pre treba obratiti lekaru koji će vas onda uputiti na detaljnije analize.

Kašalj koji uzrokuje bol u grudima

To je kašalj koji sa sobom nosi i puno sluzi, kao i teško disanje, stezanje u grudima i teškoće pri disanju. Najgori je ujutra, ali i kad su hladni dani. Može da se pojavi zbog hronične opstruktivne bolesti pluća koja se obično javlja kao posledica pušenja. Međutim, kod 10 posto slučajeva pogađa i nepušače, i to zbog izloženosti prašini, zagađenom vazduhu, a može uticati i genetsko nasleđe. Nažalost, za hroničnu bolest pluća nema leka, ali se kašalj može olakšati, a najbolje savete kako to učiniti daće vam lekar.

Izvor: T Portal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: