Skolioza – opasno krivljenje kičme

Samo oboleli od skolioze znaju kako je teško živeti s ovom teškom bolešću. Neprekidni bolovi, krivljenje kičme i doslovno smanjivanje samo su neki od simptoma. Međutim, jedna hirurška operacija može u mnogome da popravi kvalitet života.

Foto: Wikipedia

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

11:23

Default images

Skolioza pogađa četvoro od hiljadu dece i mnogo odraslih u Velikoj Britaniji – uzrokujući iscrpljujući bol u leđima usled krivljenja kičme u obliku slova „S“. Ako se rano dijagnostikuje, može se vrlo uspešno lečiti, ali to nije bio slučaj sa spisateljicom Džudit (57) iz Kembridža. “Nisam imala pojma da imam progresivnu bolest od koje će moja kičma postati toliko savijena, da ću početi da gubim visinu, imati grbu i trpeti stalne bolove. Bila sam visoka 169 cm u 21. godini, kada sam upoznala muža”, seća se Džudit.

Ipak, i neprimetivši Džudit se neprekidno smanjivala, što je jedan od efekata skolioze, kada krivina kičme postane tolika da povlači nadole i grbi obolelog.

Do 25. godine i posle tri trudnoće izgubila je više od 13 cm visine. Krivljenje kičme izazvalo je opuštanje kože na leđima i stomaku i stubast izgled struka. Do četrdesetih, bila je u neprekidnoj agoniji, a struk se gotovo stopio s torzom.

Prošle godine, okliznula se na stepenicama svoje kuće i pala na leđa.

“Morala sam da pužem do kreveta. Bol je bio toliko snažan da sam naglas kukala!”

Njen lekar preporučio joj je da poseti spinalnog hirurga u Adenbruks bolnici u Kembridžu. “Hirurg mi je rekao da može popraviti pedeset odsto iskrivljenosti kičme, ukoliko se operišem. Ranije nisam imala pojma da tako nešto postoji”, priča Džudit.

Operacija je podrazumevala umetanje titanijumskih fiksatora sa obe strane kičme, a šrafovi su postavljeni sa obe strane svakog pršljena i namotani tako da uporno ispravljanju krivljenje. Mali delovi kostiju iz kičme stavljeni su između pršljenova kako bi se širili i eventualno formirali čvrstu kost.

“Hirurg mi je objasnio i rizike, koji su uključivali paralizu i infekcije kostiju i krvi. Rešila sam da pokušam – budućnost mi se nije smešila i znala sam da ukoliko ne uradim tu operaciju, biću još više pogrbljena”, kaže Džudit.
U aprilu Džudit je otišla na šest i po sati dugu operaciju.

“Ne mogu tačno da se setim prvog od tih pet dana. Sećam se da su mi ramena bila potpuno iskrivljena, ali me je hirurg ubedio da će se ubrzo vratiti na svoje mesto. Drugog dana sestre su me podigle iz kreveta, i imala sam čudan osećaj da sam i dalje pogrbljena, što svakako nije bilo tako.

Kada sam se pogledala u ogledalo, bila sam oduševljena. Članovi porodice su mi rekli da izgledam mnogo više nego pre operacije, ali ja im nisam verovala.

Vremenom su mi se ramena ispravila i sada sam visoka 164 cm. Užasna gomila kože i mišića koja mi je obavijala struk se potpuno izravnala. Mogla sam da stojim uspravno, kao strela. Sav honorar od knjiga potrošila sam na novu odeću koja je isticala struk. Posle decenija bola, osećala sam se preporođeno”, priča ova hrabra žena.

Uobičajeni simptomi skolioze su:

- Nejednaka muskulatura sa dve strane kičme
- Ispupčenje rebra ili ključne kosti uzrokovane rotacijom grudnog koša usled torzične skolioze
- Nejednaki kukovi, odnosno, dužina nogu
- Smanjena nervna reaktivnost (u nekim slučajevima)

Ukoliko osetite bilo kakve bolove u kičmi, obavezno se obratite svom lekaru. Danas se ova bolest u prvim fazama može vrlo lako lečiti masažama i nošenjem adekvatnih midera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: