Upala sinusa

Upala sinusa ili SINUSITIS predstavlja zapaljenski proces mukozne membrane koja obavija sinusne šupljine. U tom slučaju, sinusne šupljine nisu više prazne i ispunjene vazduhom, već se pune mukoznim sadržajem. Sinusitis može biti akutni i hronični.

Izvor: Ambulanta fizikalne medicine NIKA

Podeli

Najčešći razlozi nastanka akutnog sinusitisa je virusna respiratorna infekcija, alergije, iritacija duvanskim dimom, devijacija nosne pregrade, postojanje nosnih polipa, kao i astma, cistična fibroza, bronhiektazija i sistemski pad imuniteta.

Virusne infekcije najčešće vode bakterijskim infekcijama koje su po simptomima lošije po pacijenta jer su bolnije i mogu da povise telesnu temperaturu. Postoje i gljivične infekcije sinusitisa.

Simptomi sinusitisa su:

Neprekidno curenje nosa, osećaj pritiska u glavi, buđenje sa glavoboljom koja ne prestaje tokom dana, čeoni pritisak (pritisak u predelu sinusa), bol u gornjoj vilici i očnim dupljama, loš zadah, povišena telesna temperature (do 39 ˚ C).

U dijagnostici sinusitisa primenjuje se Rentgensko snimanje (Rtg.), kao i kompjuterizuovana tomografija (CT) ili Magnetna rezonanca (MR) sinusnih šupljina. Primenjuje se i metoda nazalne endoskopije. Naravno pre svih ovih metoda obavi se pregled kod specijaliste ORL koji određuje koju će dijagnostičku metodu primeniti.

U terapiji sinusitisa važno je napraviti razliku koji je oblik sinusita i šta je razlog nastanka.

Bakterijski sinusitis se tretira antibioticima (uzima se bris). Alergijski sinusitis se tretira antihistaminicima.

Zajedničko u tretmanu sinusitisa je korišćenje anelgetika kao i raznih kapi i sprejeva za nos sa više ili manje efekta.

Kada konzervativno lečenje ne daje rezultat, primenjuje se hirurška intervencija kako bi se sinusne šupljine očistile i ispraznile. Što ne znači da se opet neće napuniti.

NELEČENI SINUSITIS – MOGUĆE KOMPLIKACIJE

1. Kavernosna sinusna tromboza
2. Absces mozga
3. Meningitis

FIZIKALNA TERAPIJA U TRETMANU SINUSITISA

PRIMENA LASERSKE TERAPIJE U TRETMANU SINUSITISA
Terapija laserom pospešuje metaboličke i regenrativne procese u tkivima. Istovremeno se pospešuje i olakšava apsorpcija intersticajalnih tečnosti. Terapija laserom ima za cilj da izazove vazodilataciju i analgeziju.

Terapija laserom potpomaže proces zaceljenja i smanjenja bola. Terapija laserom deluje na ćelijskom nivou tako što se projektovana koncentrovana i usmerena svetlosna energija apsorbuje u mitohondrijama i ćelijskim membranama koja pospešuje sintezu Adenozin trifosfata (ATP) koji stimuliše sintezu DNA i RNA koji su odgovorni za regeneraciju tkiva i kontrolu bola.

Anelgetski efekat terapije laserom je brzo uočljiv zbog koncentrovanog snopa laserske svetlosti koji ciljano usmeravamo ka bolnim tačkama.

Toplotni efekat terapije laserom u tretmanu sinusitisa predstavlja značajnu komponentu u lečenju zbog omekšavanja mukoznog sadržaja. Zagrejan, pokrenut i omekšan mukozni sadržaj lakše je izbaciti iz sinusnih šupljina.

PRIMENA LEKOVITE GLINE KAO OBLOGE U TRETMANU SINUSITISA

Glina svoju lekovitost duguje strukturi i sastavu.

Strukturu gline čini kristalna rešetka koja joj daje sposobnost da skladišti energiju te da je posle izvesnog vremena oslobodi. Istovremeno, glina zahvaljujući svojoj kristalnoj strukturi, vezije sve do čega dođe u kontakt, posebno vezuje vlagu u količini koja je nekoliko puta veća od sopstvene mase.

Glina deluje na nivou ćelije, prodire u telo putem ćelijske membrane. Čestice gline su manje od veličine mnogih bakterija, tako da je odličan antiseptik.

Glina prilikom aplikacije oslobađa akumuliranu energiju i greje, čime pospešuje cirkulaciju i izaziva vazodilataciju tkiva i vrši anelgeziju.

Pre upotrebe glina se zagreje do temperature od oko 40˚ C. Nanese se obloga koja se aplikuje na sinusne šupline. Preko obloge se stavlja folija i frotir. Aplikacija traje 15 minuta.

INHALACIJA U TRETMANU SINUSITISA

U zavisnosti od vrste sinusitisa (virusni, bakterijski, gljivični i alergijski), u tretmanu se koriste i različiti preparati koji se dodaju fiziološkom rastvoru koji je osnova za inhaliranje, naravno uz preporuku specijaliste ORL.

Aparat za inhalaciju raspršuje lekoviti rastvor, stvara se para koja se inhalira i unosi u respiratorni sistem. Veličina raspršene čestice je 5,4µm. Lekovite čestice prodiru u ćelije putem ćelijske membrane, gde ispoljavaju svoje maksimalno dejstvo.

Kao odličan antiseptik, koristi se etarsko ulje četinara.

PREVENCIJA NASTANKA SINUSITISA

Vodite računa o ličnoj higijeni. Disajni putevi bi trebali da budu prohodni. Ukoliko osetite začepljenje nosa, isperite ga fiziološkim rastvorom, nakon čega ćete upotrebiti i kapi za nos.

INHALACIJA - ukoliko nemate profesionalni inhalator, možete se inhalirati tako što ćete u posudu da sipate vrelu vodu u koju ćete staviti bosiljak ili par kapi etarskog ulja koje možete kupiti u apoteci. Nadnesite glavu nad posudu i prekrijte se peškirom preko glave. Udahnite na nos (zadržite vazduh par sekundi) – izdahnite na nos. Trajanje inhalacije 10-15 minuta.

Izbegavajte duvanski dim, kao i bilo koji alergent.

Zagrevajte sinuse makar jednom dnevno. Možete da upotrebite zagrejeni komad vunene tkanine, ili da napravite od pamučne takanine (gustog tkanja) jastuče veličine 15 cm x 10 cm, koje ćete ispuniti sa morskom soli. Jastuče zagrejte da bude što toplije i par puta dnevno njime zagrejte sinuse.

Kada zahladi, koristite kape i šalove. Unosite dovoljno tečnosti.Konzumirajte što više toplih napitaka (topla supa, čaj..). Blagotvorni su i prijaju.

Izbegavajte ekstremne promene temperature (toplo-hladno). Budite umereni pri upotrebi klima uređaja. Temperaturna razlika (spolja - unutra) bi trebalo da bude do 5 ˚ C.

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10
strana 1 od 58 idi na stranu