Šta su Kegelove vežbe?

Kada su četrdesetih godina prošlog veka, žene koje su radile ove vežbe obavestile izumitelja Arnolda Kegela, ginekologa i akušera da je sporedan efekat intenzivniji i brže doživljeni orgazam, retko koja žena ih je radila zbog njihove prave namene a to je problem nekontrolisanog mokrenja (inkontinencija bešike).

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2011.

21:06

Default images

Šta rade Kegelove vežbe?

Dno ženske karlice ima mišiće koji okružuju otvore mokraćnog kanala, vagine i analnog otvora. Mišići su vezani za bočne, prednji i zadnji deo karličnih kostiju.

Mišići karlice mogu oslabiti vremenom, zbog prekomernih kilograma ili rođenjem deteta što za posledicu ima urinarnu inkontinenciju.

Kegelove vežbe imaju za cilj da ojačaju mišiće dna karlice i time izazovu bolju kontrolu nad bešikom.

Samo nekoliko minuta tih vežbi na dan može značajno poboljšati simptome nekontrolisanog mokrenja. Uz to, koriste se i za pojačavanje seksualne moći kako žena, tako i muškaraca.

Za neke žene može biti teško da kontrahuju tačnu grupu mišića, zbog slabog osećaja u dnu karlice. One greškom stežu abdominalne mišiće, što nema efekta na ciljanu grupu.

Kako pronaći mišić?

Kegelove vežbe se prirodno koriste prilikom zaustavljanja mokrenja. Ipak, ne preporučuje se da počinjete i zaustavljate tok urina kako biste vežbali Kegela, jer to može izazvati odliv i zatim infekciju urinarnog trakta.

Neki stručnjaci predlažu da samo jednom prekinete mokrenje, kako biste osetili koju grupu mišića treba da vežbate.

Ipak, najbolje je da žene zatraže pomoć ginekologa koji će im najbolje objasniti šta treba da rade.

Lekar naime ubaci dva prsta u vaginu pacijentkinje i objasni joj da treba da kontrahuje, kao da prekida mokrenje.

On će tada osetiti da li stežete pravu grupu mišića.

Kasnije možete ponoviti isti postupak sami, ili još bolje sa partnerom sve dok vam osećaj u dnu karlice ne postane prirodan.
Uputstvo za vežbanje

Pre Kegelovih vežbi ispraznite bešiku. Vežbanje na punu takođe može izazvati urinarnu infekciju.

Zatim stegnite karlične mišiće na 10 sekundi, pa ih opustite (prvo probajte ležeći, a zatim možete i sedeći i stojeći).

Ponavljajte vežbu deset puta, pet puta na dan. Broj ponavljanja postepeno povećavajte, nikako naglo, jer to može izazvati privremeno pogoršanje simptoma inkontinencije.

Budite pažljivi da ne kontrahujete mišiće nogu, stomaka ili zadnjice tokom vežbi, jer će to proces učiniti manje efektnim.

Ove vežbe mogu raditi i muškarci na isti način kao i žene, stezanjem i opuštanjem pubičnih mišića (mogu ih locirati na isti način kao i žene, zaustavljanjem mokrenja).

Kod muškaraca vežba ne dovodi do jačeg orgazma, ali veoma uspešno rešava problem prerane ejakulacije.

Ako ste gojazni, gubitkom kilograma možete rešiti većinu problema sa inkontinencijom, sa ili bez Kegelovih vežbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: