Rozacea - crvenilo lica

Šta Bil Klinton i princ Čarls imaju zajedničko? Odgovor je rozacea, rumenilo lica koje se ponekad pogrešno povezuje sa problemom sa alkoholom.

Podeli

Mnogi nisu nikada ni čuli za ovaj problem i misle da su njihovi rumeni obrazi prosto proizvod starenja. Najviše osoba sa ovim problemom ima preko 40 godina, međutim, postoje i oni u 20-im i 30-im. Vrlo se uspešno leči kod većine iako ne postoji brzo rešenje, ali ako ne može da se izleči, potrebno je pronaći način da se drži pod kontrolom.

Znakovi

- Crvenilo lica, najčešće na nosu i obrazima
- Tačke nalik aknama
- Crveni oblici nalik leptirima, najčešće preko nosa i obraza
- Ispucale vene na nosu i obrazima
- Visoka osetljivost na promene temperature
- Crvenilo

Crveno i bolno

Ako se ne leči na vreme može dovesti do još gorih simptoma. Problemi koji mogu da se jave su uvećanje nosa (retko) i jako ispucale vene i trajno crvenilo. Crvenilo lica može biti bolno, upaljeno, oteklo i nežno, a može ostaviti kožu toliko osetljivom da ne podnosi vodu.

Kada je potrebno ići lekaru?

Ako osećate da vas lice peče, bocka, da je nežno i osetljivo, bolno i kada nema razloga za bol, posetite lekara. Možda su vam potrebni lekovi protiv bolova da biste ublažili simptome.

Lekar će odrediti da li je blaga, umerena ili ozbiljna rozacea, iako je moguće da jednog dana imate blage simptome a sutra već imate mnogo ozbiljniji oblik.

Tretman zavisi od simptoma. Neki lekovi, antibiotici, mogu pomoći kod upala ali ne čine ništa sa problemom crvenila.

Ko je dobija?

Još nisu poznati tačni uzroci, ali neki ljudi su skloniji da je dobiju: ako su jedan ili oba roditelja imali ovaj problem, oni koji imaju keltski tip kože, ili oni koji se često zarumene. Oba pola su ugrožena, ali je više žena sa dijagnozom od muškaraca. Najčešće se javlja posle tridesete godine života.

Šta je to crvenilo?

Pojava crvenih pečata na licu, vratu, ušima i gornjem delu grudi koje je praćeno osećajem vreline. Šta da izbegavate?

Hrana može dosta uticati na pojavu rozaceje. Pišite dnevnik kako biste otkrili šta izaziva napade crvenila.

- Skoro 75% učesnika u anketi je potvrdilo da stres utiče na pojavu crvenila. Ekstremne temperature takođe. Hladno vreme ostavlja kožu izuzetno osetljivom i stvara osećaj peckanja, a vetar stvara isti osećaj osobama kojima je dijagnostifikovana rozaceja
- Začinjena hrana
- Alkohol povećava simptome pa većina osoba sa ovim problemom ne pije u javnosti
- Kofein nije uzrok ali toplota iz napitka može nadražiti kožu i uzrokovati pojavi simptoma
- 44% je okrivilo hranu kao što je paradajz, sir (svi sem mladog), spanać, jogurt, šljive, sirće, hrana sa kvascem, čokolada i marinirana hrana

Antibiotici i prirodni lekovi

Poneki gelovi mogu imati pozitivne efekte skoro kao lekovi. Antibiotici mogu izlečiti crvenilo ali se verovatno moraju duže koristiti da bi rezultati bili dobri.

- Ulje jagorčevine može biti odlično jer sprečava upale
- Đumbir smanjuje crvenilo i upale, uz to smanjuje holesterol ali može utanjiti krv, pa se ne preporučuje sa antikoagulantom varfarinom
- Ekstrat nevena se može uzimati kao tinktura ili kao kapsula. To je antički lek za lečenje upala
- Gujina trava poboljšava funkcije jetre, a veruje se da ona ima veze sa crvenilom

Da li je crvenilo samo posledica menopauze?

Vrući talasi u menopauzi se javljaju kod žena ne samo u licu već i u čitavom telu. Pokreće ih hipotalamus u mozgu koji kontroliše toplotu.

Sličan je termostatu koji (kada je pokrenut promenama u menopauzi) je podešen na najniži nivo i signalizira mozgu da je telo previše toplo. Mozak reaguje talasom kako bi ohladio telo.

Estrogen je odgovoran za stabilnost hipotalamusa a u menopauzi se smanjuje njegova funkcija. Zbog toga se terapija zamene hormona preporučuje kao lek protiv ovih talasa vrućine.

Bolesti

Osećate umor i stalno ste žedni? Vreme je da proverite šećer

Dijabetes je bolest koja dugo može da razara organizam, a da osoba nije ni svesna da ga ima. S obzirom na to da povišen šećer u krvi "ne boli", mnogi kasno otkriju bolest. Nedostatak insulina može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su problemi sa bubrezima, oštećenje vida, kardiovaskularne tegobe. Zato je važno na vreme prepoznati određene simptome koji mogu da ukažu na šećernu bolest.

Bolesti sreda 5.07. 08:20 Komentara: 5

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10
strana 1 od 58 idi na stranu