Lista 20 najjačih bolova – britanski naučnici nisu uvrstili porođaj

Stručnjaci iz britanske Nacionalne zdravstvene službe napravili su popis najbolnijih stanja koja čovek može da doživi.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 03.01.2022.

12:59

Lista 20 najjačih bolova – britanski naučnici nisu uvrstili porođaj
Foto/ Ilustracija: Profimedia

Iako je bol i tolerancija na bol, svakako, subjektivan osećaj, naučnici tvrde da su ovo objektivno najjači bolovi koje neko može da doživi. Bolovi su navedeni bez nekog posebnog poretka, a mnogi su primetili da na listi nema porođaja.

Dakle, po britanskim naučnicima, ovo su stanja koja proizvode najjači bol.

Klaster glavobolje

Klaster glavobolje su nesnosni napadi histaminske glavobolje u jednoj strani glave, pre svega u području oka i slepoočnice.

Herpes zoster

Virusna infekcija koja zna da trajr i po mesec dana. Bolest izaziva virus 'varicella zoster', isti onaj koji izaziva i ovčije boginje. Nakon preležanih boginja virus ostaje u organizmu pa se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest.

Adhezivni kapsulitis – "blokada" ramena

Ovo je najčešći uzrok bola i ukočenosti ramena kod ljudi. Bol i ukočenost mogu da traju i dve ili tri godine pre nego što spontano nestanu, a u ranoj fazi to stanje može biti jako bolno.

Lom kostiju

Lom kosti ili fraktura je povreda koja rezultira prekidom kontinuiteta kosti.

Srčani udar

Infarkt miokarda ili srčani udar je nekroza (odumiranje) dela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni deo srčanog mišića.

Kompleksni regionalni bolni sindrom

Kompleksni regionalni bolni sindrom (engl. complex regional pain syndrome – CRPS) stanje je trajne i često onesposobljavajućeg bola, zahvata jednu regiju (najčešće ruku) i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa sa nivoom bola. Stariji naziv za ovo stanje hroničnog bola s pridruženim motoričkim i autonomnim simptomima jeste refleksna simpatička distrofije ili kauzalgije.

Diskus hernija

Javlja se najčešće u lumbalnom i cervikalnom delu kičme. Bol je izazvan pritiskom diskusa (jastučića) koji se nalazi između dvaju pršljenova, i koji, u ovom slučaju, bude potisnut prema živcu koji izlazi iz kičme. Time dolazi do pojave jakog bola, trnaca, slabosti zahvaćene noge, a u najtežim slučajevima i do poremećaja mokrenja i pražnjenja stolice.

Fibromijalgija

Fibromijalgija je hronična bolest koju odlikuju stalni bolovi i neprekidan osećaj umora, a traje, u većini slučajeva, čitav život. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva. Od nje boluje 4% populacije. Fibromijalgija smanjuje radnu sposobnost i bitno utiče na kvalitet života i na raspoloženje.

Bol nakon operacije

Intervencije umerene traume mogu uzrokovati značajan bol nakon operacije.

Čir na želucu

Čir želuca i čir na dvanaestopalačnom crevu mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog susitema koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri zarastanju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter pylori, lekovi, faktori životnog stila, teški fiziološki stres, ali i genetski faktori.

Akutni pankreatitis

To je akutni upalni proces gušterače. Nastaje naglo i karakterišu ga jaki bolovi. Bolovi se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dela abdomena.

Giht

Giht je naziv za grupu bolesti koju odlikuje povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale (obično jednog) zgloba, naslage kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova, naslage kristala mokraćne kiseline u bubregu, kao i kamenje u bubrezima.

Endometrioza

Endometrioza je hronična bolest koju karakteriše pojava tkiva sluznice koja oblaže matericu (endometrij) na različitim mestima u telu na kojima inače ne bi trebalo da se nalaze, odnosno bilo gde izvan materice.

Neuralgija trigeminusa

Neuralgija N. trigeminusa, poznata i kao 'tic douloureux', hroničan je bol koji se javlja u području koje inervira peti moždani živac (N. trigeminus), jedan od živaca s najvećim područjem inervacije. TN je oblik neuropatskog bola (bol koji je povezan s povredom ili oštećenjem živca).

Upala slepog creva

Slepo crevo je deo debelog creva na mestu gde se uliva tanko crevo. Kad se kaže da je neko imao upalu slepog creva, misli se na akutnu upalu slepog creva ili apendicitis. Pretpostavlja se da upala nastaje zbog opstrukcije otvora slepog creva.

Bubrežno kamenje

Kamenje u bubregu se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Bubrežno kamenje većinom pogađa ljude od 20 do 40 godina. Kada se jednom kod neke osobe pojavi više od jednog kamena, verovatno je da će se pojaviti još.

Išijas

Išijas je snažan, oštar bol u donjem delu leđa koji se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

Migrena

Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvata polovinu glave pa govorimo o hemikraniji. Bol je često praćen mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Pre napada često se javlja aura (predsignal pre pravog migrenskog napada).

Artritis

Reumatoidni artritis je teška, hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše pokazuje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sastav napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutrašnje organe.

Srpasta anemija

Anemija srpastih ćelija je nasledni oblik anemije – stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) za sprovođenje adekvatne količine kiseonika po telu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: