Prirodna nega i lek za stopala

Dugo zarobljena u obući stopala postaju gruba. Evo kako prirodnim sredstvima možete da ih negujete i rešite eventualne probleme...

Zdravlje

Izvor: S.B.

Utorak, 20.11.2012.

08:54

Default images

Tokom zime, kada stopala nisu izložena pogledima, njihovoj nezi pridaje se manje važnosti nego tokom letnjeg perioda. Ali, hladni dani donose drugačije probleme, pa tako stopala, dugo zarobljena u obući, postaju gruba, od hladnoće hladna, a od predugog hodanja umorna. Evo kako prirodnim sredstvima možete da ih negujete i rešite eventualne probleme:

Maska za hladna stopala

Potrebno je: pola šolje zobi, po pola kašičice cimeta i mlevene ljute papričice, 4 kašike tople vode, po kašika maslinovog ulja, meda i sveže istruganog đumbira, 4 kapi esencijalnog ulja pomorandže.

Sameljite zob, stavite ga u činiju srednje veličine, dodajte preostale sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Pripremite dve tople kuhinjske krpe (dva minuta ih držite u mikrotalasnoj ili ih umočite u vruću vodu pa iscedite). Sedite na ivicu kade ili stavite noge u veliki lavor, pa svako stopalo, sve do članaka, premažite maskom i čistim rukama obmotajte ih toplim krpama.

Opustite se i ostavite da deluje 10-15 minuta. Kada skinete krpe stopala isperite toplom vodom i dobro osušite peškirom.

Problem hladnih stopala izraženiji je zimi, pa će ljuta papričica, cimet i đumbir pojačati cirkulaciju.

Ispucale pete

Za prvi "lek" potrebna vam je samo repa. Ogulite je, isecite i u ključalu vodu ubacite samo jedno parče. Kada se skuva, izgnječite je, nanesite na kritična mesta na peti, obujte čarape i ostavite da deluje barem dva sata. Ovaj tretman je potrebno primenjivati najmanje svakoga dana tokom jedne sedmice, a kada ispucali delovi počnu da zarastaju, onda to činite dvaput nedeljno.

Efikasno je i sredstvo od jabukovog sirćeta i maslinovog ulja. Pomešajte jednake delove oba sastojka i ulijte mešavinu u čašu. Time svake večeri, pre spavanja, premazujte ispucale pete. Naravno, neophodno je da posle nanošenja obujete sokne, jer će to ubrzati proces lečenja.

Efikasno je i pakovanje od banane, meda i limunovog soka. Izgnječite bananu, pa dodajte jednu kašičicu meda i pola kašičice limunovog soka. Sve dobro pomešajte, pa nanesite na pete, obujte sokne i ostavite da pakovanje deluje najmanje pola sata.

Atletsko stopalo

- Napravite lek od belog sirćeta i tople vode u proporciji 1:4. Nakvasite inficirano stopalo ovim rastvorom. Činite to dvaput dnevno, po pola sata.
- Ili, dva puta dnevno premažite zahvaćeno područje sa nekoliko kapi eukaliptusovog ulja. Ono će ukloniti gljivice i smanjiti svrab.
- Skuvajte jak čaj, od čak šest vrećica, pa u tome držite noge nekoliko sati. Tanin iz čaja uspešno uništava gljivice i prija bolnim stopalima.
- Iseckajte sitno ili izgnječite nekoliko čenova belog luka, pa to nanesite na kožu zahvaćenu gljivicama. Trebaće vam 2-3 dana da zalečite suv, mrtav deo kože, ali vredeće.
- Simptome ćete ublažiti i premazivanjem inficiranog područja kiselim mlekom. Činite to onoliko puta koliko vam to vreme dozvoljava. Kiselo mleko će umanjiti i svrab i crvenilo.
- Rastopite oko pet aspirina u pola šolje alkohola i time premažite stopalo posle svakog kupanja ili tuširanja. Aspirin će prodreti u kožu pod dejstvom miksture alkohola.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: