Nova vest
close

U Srpskom medu pronaðeni ostaci antibiotika

zdravlje

U Srpskom medu pronaðeni ostaci antibiotika

U uzorcima meda dva pèelara èiji je proizvod bio spreman za izvoz u Italiju pronaðeni su ostaci antibiotika, èak 14 puta veći od granice propisane domaćim pravilnikom. Ko i zašto to radi, kakve su posledice za one koji jedu ovaj med i da li je to opasno? Govorili su Božidar Jukoviæ, pèelar Vladimir Mlaðan, veterinar i profesor u penziji i Stanko Rajiæ iz Beogradskog udruženja pèelara.

"Antibiotik u medu jedino može da se otkrije hemijskim analizama, ima više razloga zašto se nalazi u medu, nekada je po zakonu bila dozvoljena upotreba antibiotika u smislu suzbijaanjanekih bakterijskih infekcija, ali godinama je veæ zabranjen", rekao je Vladimir Mlaðen za TV Prva.

"Antibiotik se ne stavlja direktno u med nego se prehranjuju pèele sa šeæernim sirupoma sirupu dodaju antibiotik, to je opasno jer mi nakon uèestalijeg konzumiranja može da se razvije rezistencija bakterija na te antibiotike", potvrdio je on.

"Veæina pèelara drži pèele na divlje, bez dozvole, ne može svako da se bavi time, za to postoji škola", rekao je Božidar Jukoviæ.

11.06.2021. 14:20

Podeli: 

Info

BBC

Novo Sport Video Menu