Nova vest
close

Kako odviknuti decu od mobilnih telefona?

zdravlje

Kako odviknuti decu od mobilnih telefona?

Umesto sa vršnjacima, deca se veæ godinama pretežno druže s mobilnim telefonima, a kod nekih se to pretvori i u istinsku zavisnost. U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu postoji program namenjen zavisnicima od mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža - za sada namenjen starijima od 16 godina.

Ukoliko dete ne pronaðe adekvatnu motivaciju , ukoliko mu mobilni telefon postane alternativa za druženje, za izlazak napolje za park, za gledanjem filma . èitanjem knjige ili druženjem ili izlaskom napolje ili nekim drugim kvalitetnim igrama, onda je to veæ zabrinjavajæa okolnost. Meðutim, nije dovoljno samo odreagovati zabranom, nije dovoljno samo oduzeti telefon, potrebno je ponuditi alternativne sadržaje, one kvalitetnije koje doprinose razvoju, one koje podstièu motivaciju za saznavanjem sveta oko sebe na pravi adekvatan naèin.

Za roditelje tinejdžera starijih od 16 godina koji sa ovakvim problemom ne mogu da se izbore sami, u bolnici za leèenje bolesti zavisnosti organizovan je intenzivni program koji traje tri do šest nedelja. Radi se i grupno i individualno, a u leèenje su ukljuèeni i roditelji.

19.01.2022. 20:15

Podeli: 

Info

BBC

Novo Sport Video Menu