Šta treba uraditi kada dođe do toplotnog udara

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 10.06.2021.

15:29

Šta treba uraditi kada dođe do toplotnog udara
Tužna vest o smrti petogodišnjeg dečaka iz Knina, pokrenula je temu u domaćim medijima o tome kako da se suočavamo sa toplotnim udarom kod dece ali i odraslih u ovom letnjem periodu. Mediji prenose da je otac zaboravio da odveze dete u vrtić i da je ono ostalo u automobilu.

"Uvek je prevencija najbolja stvar, neophodno je imati vodu kod sebe uvek, korišćenje klime ili otvoreni prozori, neophodno je i laganije oblačenje. Važno je da se ne ide direktno iz visoke temperature u hladnu", rekla je Bojana Banjević iz Crvenog Krsta Beograd.

Postoji razlika u mehanizmu nastanka između toplotnog udara ili sunčanice, potvrdila je ona za "150 minuta".

"U prvom trenuttku nije bitno napraviti razliku između toplotnog udara i sunčanice, već je bitno da se zna da toplotni udar nastaje tako što dolazi do naglog prekomernog skoka temperature koju telo ne može da stabilizuje. Organizam zbog toga pokreće čitav niz mehanizama kako bi sprečio ovakvu situaciju, ali dolazi i do stanja šoka" rekla je pedijatar Jasmina Đinđić.

"Bitna je dužina izloženosti visokim temperaturama, ali i nedostatak kiseonika može da utiče na smrtni ishod", potvrdila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: