Nova vest
close

Fajzer donira vakcine MOK-u za učesnike OI

sport

Fajzer donira vakcine MOK-u za učesnike OI

Meðunarodni olimpijski komitet (MOK ) potpisao je Memorandum o razumevanju sa kompanijom Fajzer Bajontek u vezi sa donacijom vakcina za zaštitu od virusa COVID-19, kojima æe se imunizovati uèesnici Olimpijskih igara širom sveta.

Nacionalni olimpijski komiteti æe u saradnji sa Vladama svojih zemalja raditi na distribuciji dostupnih vakcina i odreðivati prioritete za proces imunizacije.

U saopštenju se navodi da Meðunarodni olimpijski komitet snažno podržava sve nacionalne olimpijske komitete koji sprovode procese imunizacije od kako su vakcine postale dostupne za široku upotrebu.

Napominje se da je da vakcinacija jako bitna u procesu zaštite svih sportista i èlanova delegacija koji æe uèestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali i zbog zaštite lokalnog stanovništva u Japanu.

Meðunarodni olimpijski komitet veæ je ranije istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije koji je kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije meðu prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama.

"Donacija vakcina æe biti veliki doprinos u našim naporima da ovoga leta u Tokiju održimo bezbedne i sigurne Olimpijske igre za sve uèesnike. Pozivamo sve sportiste i èlanove delegacija koji æe biti u Tokiju da prime vakcinu i tako nam pomognu da stvorimo sigurno okruženje za sve. Primanjem vakcine sportisti, kao najveæi ambasadori zdravog naèina života, šalju jaku poruku da vakcinisanje nije samo pitanje liènog zdravlja, veæ i brige za zajednicu i sve ljude oko nas",
rekao je predsednik Meðunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah i zahvalio kompaniji Fajzer Bajontek na donaciji vakcina.

U svetlu priprema za Olimpijske igre, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju COVID-19, Olimpijski komitet Srbije je formirao Radnu grupu za praæenje svih aspekata COVID-19 infekcije na sportiste i èlanove Misije koja je održala i predavanje svim sportistima i èlanovima sportskih saveza o važnosti imunizacije putem vakcinacije.

06.05.2021. 15:50

Podeli: 

Info

BBC

Novo Sport Video Menu