Zbog odluke EU u Facebooku i Instagramu čupaju kosu

Meta se ove godine već borila sa padom prihoda od reklama, a odluka regulatora privatnosti Evropske unije preti da sledeće godine još više smanji profit kompanije od oglašavanja i ozbiljno ugrozi njen poslovni model.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2022.

19:00

Zbog odluke EU u Facebooku i Instagramu čupaju kosu
Foto: rvlsoft / Shutterstock.com

Kako je izvestio Rojters, osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je da je Evropski odbor za zaštitu podataka u ponedeljak doneo odluku da Meta ne može da nastavi sa ciljanim oglasima baziranim na onlajn aktivnostima sopstvenih korisnika, kao što su Instagram reels koje su pregledali ili Facebook profili na koje su kliknuli, i da će za to biti potrebna izričita saglasnost korisnika.

Ukoliko bude kršila ovu odluku, pod uslovom da ona bude potvrđena, Meta bi se mogla suočiti sa "velikim kaznama", preneo je Rojters.

Odluka još nije javno objavljena, i neće biti konačna sve dok je irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) ne objavi. To bi moglo da potraje mesec dana, a Meta bi u svakom trenutku mogla da se žali na bilo koju odluku koja bude donesena.

Meta je rekla da ne može da komentariše bilo kakve planove o žalbi dok DPC ne saopšti svoju odluku.

Registracija Facebook ili Instagram naloga zahteva od korisnika da pristanu na digitalni nadzor društvenih mreža u reklamne svrhe. Ako se ne slažete sa tim, ne možete imati nalog. Suština odluke evropskih regulatora je da se ovom vrstom prinudnog pristanka krši Opšta uredba o zaštiti podataka EU (GDPR).

Odluka evropskih regulatora ne bi uticala samo na Metu, već i na sve kompanije koje korisnicima prikazuju ciljane oglase i koje funkcionišu na isti način kao Meta, počev od Googlea i TikToka do manjih igrača koji imaju sličan poslovni model, prenosi Informacija.rs.

Metin posao sa oglasima je pretrpeo težak udarac kada je Apple promenio svoja podešavanja privatnosti kako bi omogućio korisnicima da lako spreče praćenje trećih strana, primoravajući programere aplikacija da traže dozvolu za praćenje korisnika. Pokazalo se da kada se ljudima ponudi izbor, oni imaju tendenciju da kažu ne. Meta je zbog toga negodovala, a kasnije saopštila da je zahvaljući ovoj Appleovoj odluci izgubila 10 milijardi dolara.

Na Meta platformama kao što su Facebook i Instagram, korisnici su već mogli da odbiju praćenje za veb sajtove koje su posetili, ali bi se pridruživanjem platformama složili da Meta može da prati njihove klikove i dodire u okviru Meta platformi. To bi se promenilo ako se DPC složi sa odborom EU, čime će se dodatno smanjiti Metin pristup podacima o aktivnostima korisnika na njenim sopstvenim mrežama, a Meta već ima problem sa oglašivačima koji gube poverenje u sposobnosti kompanije da efikasno cilja korisnike oglasima.

Mnoge kompanije, aplikacije i veb sajtovi žive od prikupljanja podataka i ciljanih oglasa. Ako ne mogu da koriste vaše podatke, mogu da vam prikazuju kontekstualne oglase, koji su zasnovani na sadržaju koji gledate. Ali to oglašavanje je jeftinije od onog koje je prilagođeno ličnim podacima korisnika, i zato manje isplatljivo za kompaniju koja prodaje oglase.

Odluka EU bi imala dramatičan uticaj na prihode Mete u Evropi, procena je analitičara, koji očekuju da će se kompanija boriti da odbrani svoj posao sa oglasima. Mogli bi proći meseci, ako ne i godine, pre nego što se oseti uticaj ove odluke pošto će se Meta verovatno žaliti na nju, što bi moglo omogućiti status kvo tokom trajanja procesa.

Vesti o odluci evropskih regulatora već su dovele do pada akcija kompanije za 6,79%.

Portparol Mete je rekao da odluka nadzornog odbora EU "nije konačna odluka i da je prerano za spekulacije", dodajući da kompanija u potpunosti sarađuje sa DPC-om u njihovim istragama i da će nastaviti da sarađuje sa njima dok budu finalizovali svoju odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: