Zašto Edward Snowden poziva korisnike da prestanu da koriste ExpressVPN?

Čuveni uzbunjivač Edward Snowden preporučuje ExpressVPN korisnicima usluge da prestanu da je koriste.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2021.

11:50

Zašto Edward Snowden poziva korisnike da prestanu da koriste ExpressVPN?
Foto: PREMIO STOCK / Shutterstock.com

Prošle nedelje je izraelska kompanija za sajber bezbednost Kape Technologies kupila popularnu VPN uslugu ExpressVPN, u okviru ugovora vrednog 936 miliona dolara.

Kape je najavio da će se akvizicijom više nego udvostručiti ukupnu bazu korisnika, na više od 6 miliona.

Edward Snowden je izrazio je zabrinutost zbog VPN usluge koju nudi ExpressVPN i upozorio je korisnike da je prestanu koristiti.

Zašto je Snowden zabrinut zbog ExpressVPN-a?

Prošle nedelje, trojica bivših zaposlenih u NSA (Marc Baier, 49, Rian Adams, 34 i Daniel Gericke, 40) sklopili su sporazum o odloženom gonjenju koji im ograničava buduće aktivnosti I rad i zaposlenje. Trio je radio kao hakerska grupa koju je moguće unajmiti za kompaniju DarkMatter iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se bavi sajber bezbednošću.

Američko ministarstvo pravde zahteva plaćanje kazni u iznosu od 1.685.000 dolara, za hakerski trojac, kako bi rešilo svoju istragu u vezi sa kršenjem američke izvozne kontrole, kompjuterskim prevarama i prevarama sa pristupnim uređajima.

Snowdena je verovatno zabrinula činjenica da je jedan od trojice bivših zaposlenih u NSA, Daniel Gericke, bio direktor za ExpressVPN, u isto vreme dok je radio za kompaniju za internet bezbednost Iz Emirata.

Novinarske agencije objavile su 2019. godine izvještaj koji opisuje aktivnosti “tajnog hakerskog tima američkih plaćenika“ koji se pridružio projektu Raven kao deo tima stručnjaka koji je pomogao Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u sprovođenju programa nadzora,

kao I vođenja hakerskih operacija.

ExpressVPN je objavio službeni odgovor koji je potvrdio optužbu Ministarstva pravde, ali u kojem se ističe da su stručnjaci učestvovali u projektu Raven pre nego što se pridružio kompaniji 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: