YouTube najavio fond od $100 miliona za kreatore kratkih video snimaka Shorts

Kako bi konkurisao TikTok-u, YouTube je najavio fond od 100 miliona dolara iz kojeg će platiti najpopularnijim stvaraocima tek nastalog konkurenta TikToka, Shorts.

Tehnopolis

Izvor: CNBC

Sreda, 12.05.2021.

13:50

YouTube najavio fond od $100 miliona za kreatore kratkih video snimaka Shorts
Foto: Shutterstock.com

“Fond za Shorts samo je prvi korak na našem putu ka izgradnji dugoročnog modela monetizacije za kratke klipove na YouTube-u”, rekla je kompanija u blogu. YouTube je dodao da će fond biti pokrenut u narednim mesecima.

Fond je napravljen u trenutku dok YouTube u vlasništvu Google-a pokušava da poveća bazu korisnika i kreatora za svoj video proizvod kratke forme, što je odgovor kompanije konkurentima na društvenim mrežama kao što su TikTok, Snap i Instagram’s Reels. YouTube je najnoviji koji koristi određeni fond za autore da bi privoleo uticajne osobe na svoju mobilnu platformu.

Kratki video dominira internetom

U svom izveštaju o zaradi u prvom kvartalu, Google-ova matična kompanija Alphabet kaže da je YouTube tokom tromesečja doneo prihod od oglašavanja od 6,01 milijarde dolara. To je za gotovo 50% više u odnosu na prošlu godinu sa 4 milijarde dolara.

Izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai rekao je na pozivu kompanije da kompanija Shorts prikuplja 6,5 milijardi dnevnih pregleda širom sveta. Kompanija je saopštila da će raspodeliti fond za stvaraoce od 100 miliona dolara počev od narednih meseci i do 2022. godine.

Svako ima pravo da učestvuje u fondu stvarajući "jedinstvene" kratke priče koje "oduševljavaju YouTube zajednicu", navodi se u postu na blogu. YouTube je rekao da će svakog meseca kontaktirati hiljade autora koji su ostvarili najviše angažmana i pregleda. YouTube je rekao da autori koji ispunjavaju uslove ne moraju da budu deo njegovog partnerskog programa, postojećeg programa koji kreatorima omogućava unovčavanje njihovih YouTube video snimaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: