Umro suosnivač Intela, po kojem je nazvan i čuveni "zakon"

Gordon Mor je 1968. bio jedan od trojice inženjera koji su osnovali Intel, proizvođača procesora koji se nalaze u 70% svetskih personalnih računara.

Tehnopolis

Izvor: Jutarnji.hr

Nedelja, 26.03.2023.

11:40

Umro suosnivač Intela, po kojem je nazvan i čuveni
Foto: Profimedia

Suosnivač Intela Gordon Mor, pionir u industriji poluprovodnika čiji je "Morov zakon" decenijama predviđao stalan rast računarske snage, preminuo je u petak u 94. godini, objavila je kompanija.

Intelova i Morova porodična filantropska fondacija je objavila da je Mor preminuo okružen porodivom u svom domu na Havajima.

Mor je 1968. bio jedan od trojice inženjera koji su osnovali Intel, proizvođača procesora koji se nalaze u 70% svetskih personalnih računara. U članku koji je napisao 1965. godine, Mor je primetio da se, zahvaljujući poboljšanjima u tehnologiji, broj tranzistora na mikročipovima otprilike udvostručio svake godine otkako su integrisani krugovi otkriveni nekoliko godina ranije.

Njegovo predviđanje da će se trend nastaviti postalo je poznato kao "Morov zakon". Kasnije je zakon revidiran pa je precizirano da se udvostručavanje broja tranzistora događa svake dve, a ne svake godine.

Morov zakon je pomogao da se Intel i konkurentski proizvođači čipova podstaknu da agresivno usmere svoje istraživačke i razvojne resurse kako bi osigurali da se to pravilo obistini.

"Integrisani sistemi dovešće do takvih čuda kao što su kućni računari – ili barem terminali povezani sa središnjim računarom – automatske kontrole za automobile i lična prenosna oprema za komunikaciju", napisao je Mor u svom radu, dve decenije pre PC revolucije i više od 40 godina pre nego što je Apple lansirao iPhone.

Nakon Morovog članka, čipovi su eksponencijalnom brzinom postajali efikasniji i jeftiniji, pomažući u pokretanju velikog dela sveetskog tehnološkog napretka tokom pola veka i omogućavajući pojavu ne samo personalnih računara, već i interneta i giganata iz Silicijumske doline kao što su Apple, Facebook i Google.

"Sigurno je lepo bilo biti na pravom mestu u pravo vreme", rekao je Mor u intervjuu 2005. godine.

"Imao sam veliku sreću što sam ušao u industriju poluprovodnika u njenim počecima. I imao sam priliku da gledam razvoj od vremena kada nismo mogli da napravimo nijedan silikonski tranzistor, do vremena kada smo ih stavili 1,7 milijardi na jedan čip! Bio je to fenomenalan put".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: