Twitter potvrdio: Nedavno su procurili podaci nekoliko miliona korisnika

Twitter je potvrdio da je nedavno curenje podataka sa profila miliona korisnika platforme, uključujući privatne telefonske brojeve i e-mail adrese, rezultat bezbednosnog incidenta koji je kompanija otkrila u avgustu 2022.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: Ascannio / Shutterstock.com
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Twitter je rekao da je njegov tim za reagovanje na incidente uporedio korisničke podatke koji su procurili u novembru 2022. sa procurelim podacima o kojima su mediji izveštavali u julu ove godine. Utvrđeno je da je reč o istim podacima, koji su procurili zahvaljujući ranjivosti koja je popravljena u januaru 2022.

U avgustu ove godine, Twitter je potvrdio curenje podataka 5,4 miliona naloga koje je bilo posledica bezbednosne ranjivosti koja je omogućila hakerima da povežu e-mail adrese i brojeve telefona sa priduženim Twitter ID za registrovane naloge, i tako kreiraju milione profila koji se sastoje od javnih i nejavnih podataka.

Pošto nije predviđeno da brojevi telefona i e-mail adrese korisnika budu javni, ovo bi moglo predstavljati značajan rizik za privatnost korisnika Twittera koji žele da platformu koriste anonimno.

Ranjivost API-ja koju su hakeri iskoristili za prikupljanje podataka prijavljena je Twitteru prvog dana ove godine, ali prekasno. Pre nego što ju je Twitter ispravio 13. januara 2022., hakeri su je već iskoristili i to u decembru 2021. godine, a podatke koje su prikupili tom prilikom, u julu ove godine stavili su na prodaju na jednom hakerskom forumu tražeći za njih 30.000 dolara. Navodno su po toj ceni ove podatke kupile dve osobe.

U septembru 2022. i novembru 2022., hakeri su objavili JSON fajl koji sadrži kompletan set od 5,4 miliona profila koje su hakeri prikupili prošle godine, a koji su do tada privatno kružili među malim brojem sajber-kriminalaca, prenosi Informacija.rs.

Otprilike u isto vreme, jedan istraživač je takođe podelio uzorke dodatnog skupa Twitter profila koji su prikupljeni korišćenjem iste ranjivosti, a koji nisu bili deo prvobitnog curenja profila 5,4 miliona korisnika.

Ovaj skup podataka je daleko obimniji i navodno sadrži podatke 17 miliona naloga prikupljenih korišćenjem iste greške u API-ju.

BleepingComputer, koji je prvi izvestio o novom curenju podataka, nije bio u mogućnosti da potvrdi obim ovog dodatnog paketa podataka, ali je kontaktirao navedene Twitter korisnike iz dostupnog uzorka podataka i utvrdio da su ovi podaci validni.

Iako je potvrdio novo curenje podataka, Twitter nije otkrio tačan broj izloženih korisnika.

Kompanija je savetovala korisnicima da omoguće dvofaktornu autentifikaciju, koriste aplikacije za autentifikaciju ili hardverske ključeve da zaštite svoje naloge i budu posebno oprezni sa emailovima koji su u vezi sa njihovim Twitter nalozima, jer sajber-kriminalci mogu iskoristiti procurele informacije za veoma efikasne fišing napade.

Poseban oprez se savetuje sa emailovima formulisanim tako da korisnicima ostavljaju utisak hitnosti, kao i emailovima u kojima se zahtevaju njihovi privatni podaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.