Svetski proizvođač nafte Saudi Aramko meta hakerskog napada, otkupnina 50 miliona evra

Najvredniji proizvođač nafte na svetu Saudi Aramko potvrdio je za BBC da su podaci kompanije procurili od jednog od njegovih izvođača radova. Datoteka koja je procurila sada se navodno koristi kao sredstvo za iznudu 50 miliona dolara od kompanije, dodaje britanski javni servis.

Tehnopolis

Izvor: B92, BBC

Četvrtak, 22.07.2021.

14:24

Svetski proizvođač nafte Saudi Aramko meta hakerskog napada, otkupnina 50 miliona evra
Foto: John_Silver / Shutterstock.com

Aramko je, u email odgovoru na upit BBC-a, naveo da su hakeri "nedavno otkrili jedan deo podataka kompanije, kojima su raspolagali nezavisni izvođači radova".

Saudijski energetski div nije saopštio o kojoj firmi je reč niti da li je izvršilac radova hakovan ili su podaci procurili na neki drugi način. "Do curenja podataka nije došlo probijanjem našeg sistema, događaj nema uticaja na naše poslovanje, a kompanija i dalje održava snažnu sajber bezbednost", dodali su iz Aramka.

Iznuđivači su došli u posed jednog terabajta, ili 1.000 gigabajta Aramkovih podataka, izvestila je ranije agencija AP, pozivajući se na internet stranicu na dark web-u. Prema izveštaju AP-a, na toj web stranici je Aramku ponuđeno brisanje podataka u zamenu za 50 miliona dolara u kripto valuti, a za sada nije poznato ko stoji iza zahtevane otkupnine.

Iz Aramka nisu odgovorili na zahtev BBC-a za komentarom povodom vesti AP-a da je kompanija na meti pokušaja iznude od 50 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: