Stiže Wikipedia koja će vam sama čitati članke

U narednih godinu dana naučnici iz Švedske će primeniti novu opciju na Wikipediji.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Ponedeljak, 14.03.2016.

12:20

Stiže Wikipedia koja će vam sama čitati članke

Otprilike 125 miliona posetilaca najveće i najpoznatije on-line enciklopedije, što je otprilike 25 odsto od ukupnih poseta na mjesečnom nivou, hteli bi da na Wikipediji mogu da slušaju članke umesto da ih čitaju. Naravno, reč je uglavnom o slepim i slabovidnim osobama, a zahvaljujući Kraljevskom institutu tehnologije (KTH) iz Švedske u 2017. godini će stići - glasovna Wikipedia. U početku će se članci moći slušati na tri jezika; švedskom, engleskom i arapskom, ali prema rečima voditelja projekta, profesora Joakima Gustafsona s KTH instituta, sve će biti bazirano na tehnologiji otvorenog koda, pa će se s vremenom, veruje Gustafson, pojavljivati sve više jezika za glasovnu opciju Wikipedije.

"Naš fokus će, naravno, biti na švedskom jeziku, to je temelj projekta i napravićemo podlogu. Nakon toga ćemo primeniti engleski jezik, a u trećoj fazi ćemo postaviti i osnove arapskog", otkrio je profesor Joakim Gustafson. Očekuje se kako će glasovna Wikipedia u početnom obliku zaživeti negde u septembru 2017. nakon čega će svi koji imaju volje, znanja i resursa, moći da krenu s razvojem glasovne opcije na svom jeziku. Iako je WIkipedia trenutno u tekstualnom obliku dostupna na čak 280 svetskih jezika, teško je za očekivati da će u istom broju biti dostupna i sa opcijom čitanja tekstova glasom. Projekat će sufinansirati nekoliko švedskih kompanija, a hoće li se uključiti i tehnološke kompanije iz drugih delova sveta tek ćemo da vidimo...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: