Stigao Raspberry Pi 5: Performanse koje će zaseniti prethodnika

Uprkos sumnjama da li će Raspberry Pi 5 biti objavljen ove godine, najnovija verzija mikroračunara je ipak stigla.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Daniel Chetroni
Foto: Shutterstock/Daniel Chetroni

Ovaj model ima neke značajne nadogradnje u odnosu na prethodne, a početna cena mu je 60 dolara, pa je jasno da bi trebalo da radi bolje od svojih prethodnika.

Raspberry Pi 5 pokreće 64-bitni četvorojezgarni Arm Cortex-A76 procesor koji radi na 2,4 GHz, omogućavajući dva do tri puta veće performanse u poređenju sa prethodnim Raspberry Pi 4. Uređaj takođe dolazi sa 800MHz VideoCore VII grafičkim čipom za koji Raspberry Pi Fondacija kaže da nudi "značajno povećanje grafičkih performansi", prenosi The Verge.

Tu je, po prvi put, i "southbridge", deo čipseta koji pomaže mikroračunaru da komunicira sa perifernim uređajima. Takođe, RP5 ima i dva MIPI primopredajnika od 1,5 Gbps, i možete da povežete do dve kamere ili displeja.

Tu je i novi PCI Express 2.0 interfejs, ali će vam i dalje trebati poseban adapter, kao što je M.2 HAT, da biste ga iskoristili.

Što se tiče portova, možete očekivati dva 4Kp60 HDMI izlaza za ekran sa podrškom za HDR, microSD slot, dva USB 3.0 porta, dva USB 2.0 porta, eternet od 1Gbit i 5V DC priključak za USB-C napajanje.

Raspberry Pi 5 će doći sa nekoliko različitih RAM opcija. Koštaće 60 dolara za verziju od 4 GB i 80 dolara za 8 GB, što ga čini malo skupljim od RP4, koji košta 55 dolara za 4 GB RAM-a i 75 dolara za 8 GB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.