Stalno vam je prazan telefon? Spasite bateriju vašeg Androida uz ove korisne savete

Najčešći prigovor na efikasnost pametnih telefona usko je vezan uz njihovu bateriju. Korisnici nakon nekog vremena počnu da prigovaraju na to da im telefon traje kraće nego kad su ga kupili, da im neke aplikacije troše previše struje, pa i da nisu zadovoljni sa uređajem jer "se prerano gasi".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/ blackzheep
Foto: Depositphotos/ blackzheep

Rešenje ovog problema leži u nekoliko veoma jednostavnih poteza koji se tiču korisničkih navika i samog instaliranog softvera.

Kada ste poslednji put proverili koje aplikacije troše najviše baterije? Vreme je za posetu "Opcijama". Aplikacije vole da troše bateriju - neke toliko da počnu da ugrožavaju normalno korisničko iskustvo. Niko ne želi da poseže za punjačem nekoliko puta dnevno, ali na sreću odlazak u servis po novu bateriju nije jedino rešenje.

Programi poput Messengera, Snapchata ili Snapseeda troše mnogo baterije, a razlog su reklame - pre svega zato što za učitavanje svake od njih smartfon treba da potroši nešto struje. Ako je reklama loše dizajnirana, ona može da potrošiti mnogo struje.

Druge aplikacije vole osvežavanje u pozadini, što znači da troše bateriju čak i kada je vaš Android zaključan. Konačno, tu su aplikacije za video prenose koje troše puno struje zato što je ekran sve vreme upaljen i to često potraje i do sat vremena.

Pobrojali smo aplikacije koje troše najviše:

  • Snapchat
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Netflix
  • WhatsApp
  • TikTok
  • Google Maps

Ilustracija/Foto: depositphotos/peshkova
Ilustracija/Foto: depositphotos/peshkova

Ako vaša baterija ne traje ceo dan, smanjite potrošnju uz sledeće modifikacije, samo vodite računa da ovi trikovi rade samo na Androidu 9 i kasnijim verzijama. Za početak smanjite vreme nakon kojeg se ekran gasi. Idite u Settings i pritisnite na Display > Advanced > Screen timeout. Tamo birajte neko kratko vreme poput pola minuta. Nakon toga smanjite svetlinu ekrana. Samo povucite s vrha ekrana prema dnu i pomerite slajder na levo. Ako želite smartfonu da naredite da menja svetlinu prema potrebi, upalite adaptivno osvetljenje odlaskom u Display > Adaptive brightness.

Konačno, možete da isključite zvuk tastature i vibraciju. Sve što treba da uradite je da odete u "Opcije" i izaberete Sound > Advanced gde možete da isključite zvuk ili vibraciju, prenosi tportal. Nakon što ste zvuk doveli u red, vreme je da isključite opcije poput mobilnog hotspota ili, ako tako želite, isključite automatsko spajanje na Wi-Fi.

Šta sa "gladnim" aplikacijama?

Premda smo pobrojali popularne aplikacije koje troše najviše baterije, krivac u vašem slučaju može da bude nešto drugo. Ako niste sigurni koja aplikacija pravi najviše "štete", otvorite opcije i idite do opcije za bateriju (Battery > More (Meni s tri tačkice) > Battery usage. Pod sekcijom koja prikazuje potrošnju baterije od poslednjeg punjenja videćete listu aplikacija sa postocima potrošnje. Nakon što ste saznali koja od njih troši najviše struje, možete jednostavno da ih koristite manje osim ako znate da ćete telefon uskoro spojiti na punjač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.