Sprema se velika tužba protiv Googlea?

Federalna trgovniska komisija (FTC) SAD razmatra podizanje tužbe protiv Googlea zbog sumnje da je koristila dominantnu poziciju na tržištu pretraživača kako bi naštetila konkurenciji.

Podeli

Kako prenosi Reuters, istraga o ovom slučaju je trajala više od godinu dana, a većina čelnika u najvišem telu FTC veruju da postoji osnova za tužbu.

Poverljivi izvori su otkrili da postoji duga lista kompanija koje su zbog iste stvari ulagale žalbe protiv Googlea, a najviše se oštećenim smatraju firme specijalizovane za putovanja, trgovinu i zabavu.

Oni tvrde da je Google, kao najkorišćeniji svetski internet pretraživač, njihove sajtove namerno ocenjivao niskim ocenama i svrstavao ih niže u pretragama, kako bi više korisnika bilo usmereno ka Googleovim sajtovima koji se bave istim stvarima. Naravno, oni tvrde da su sajtovi koji su u vlasništvu Googlea uvek bili na pozicijama koje se češće "klikću" od njihovih.

Iz sedišta internet giganta su često demantovali ove tvrdnje, a posle novih informacija su naveli da su "spremni da odgovore na sva pitanja koja regulatorna tela imaju".

"Mogu jednostavno da kažem da ništa nismo nameštali", rekao je još 2011. godine izvršni direktor Googlea Erik Šmit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.