Signal bi mogao biti zabranjen u Belgiji

Belgija planira da predloži izmenu zakona, koja prevazilazi prethodnu obavezu čuvanja podataka.

Izvor: B92, Verge
Podeli
Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com
Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com

Aktuelno zakonodavstvo u Belgiji kaže da su provajderi dužni da zadrže samo podatke koji su do tada već prikupljeni, a podatke koje provajder nije imao ne mogu da se zadrže jer iste te podatke ni nema.

Prema novom predlogu zakona, provajderi su primorani da u ime vlade evidentiraju sve podatke, čak i ukoliko nema potrebe za tim. Novi zakon predviđa i čuvanje i evidentiranje podataka.

Ovo ide na štetu popularnoj aplikaciji Signal, čija funkcionalnost je privukla mnoge jer aplikacija ne čuva više podataka nego što je neophodno. Ukoliko se novi predlog zakona u Belgiji prihvati, aplikacije kao što je Signal mogu da postanu ilegalne.

Tim koji je kreirao Signal se ponosi time što aplikacija čuva samo podatke koji su neophodni. To znači da ne može da procuri ono što nije sačuvano. Signal zna samo kada je kreiran nalog i kada se korisnik poslednji put povezao na mrežu. Aplikacija ne prati ko šalje poruke, kome ih šalje i kada.

Belgija želi da novim zakonom natera Signal da prati korisnike, ali i da dugo čuva podatke o tome kakve su kontakte korisnici imali i sa kim su sve komunicirali. Ovo bi Signal aplikaciji moglo da u velikoj meri oteža funkcionisanje u Belgiji.

Velika je verovatnoća da će, ukoliko Belgija odobri pomenuti predlog zakona, ovakav rasplet situacije uslediti i u drugim zemljama Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.