Roboti u Beogradu: Titan i Sofija zvezde Digitalnog samita Zapadnog Balkana VIDEO

Početak drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana obeležio je i robot Titan koji je plesao uz planetarni hit "Gangnam Style".

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2019.

12:55

Roboti u Beogradu: Titan i Sofija zvezde Digitalnog samita Zapadnog Balkana VIDEO
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Pre zvaničnih obraćanja, na scenu je izašao robot Titan, koji je želeo da "preuzme" vođenje programa od zvaničnog voditelja.

Nakon kratke "rasprave" voditelja i robota na engleskom jeziku, dogovorili su se da ga voditelj odvede u muzej Nikole Tesle, nakon čega je Titan pristao da moderatoru omogući da nastavi sa predstavljanjem programa Samita.

"Dame i gospodo, da li ste spremni da uživate u žurci", upitao je robot učesnike, nakon čega je kratko igrao uz pesmu južnokorejskog pevača i repera PSY-ja "Gangnam Style".

Nakon toga je otišao sa scene, ali ne pre nego što je citirao širom sveta poznatu rečenicu Terminatora "I'll be back" (Vratiću se).
I robot Sofija, neverovatna android mašina i prvi robot građanin na svetu, gošća je Beograda. Zvanično je državljanka Saudijske Arabije, a specijalni je gost ovogodišnjeg Samita.

Kaže da bi volela da bude komičarka, da ima svoju emisiju, a na pitanje čime se bavi, Sofija odgovara da je njena misija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da grade i pospešuju svet.

Sofija je jedinstven robot u svetu, nastala u kompaniji Hanson Robotics. Odlikuje je veštačka inteligencija i veoma prisutna facijalna ekspresija, mimika lica koja prati ljudsku emociju. Kaže da bi najviše volela da ima svoju emisiju, u kojoj bi mogla da pokaže svoje komičarske sposobnosti.

"Koliko softverskih inženjera je potrebno da se zameni sijalica?", upitala je Sofija publiku.

"Dvojica, možda?", pokušala je moderatorka da odgovori na Sofijino pitanje.

"Ne, nijedan, to je hardverski problem, oni su softveraši i nemaju tu šta da rade", poentirala je Sofija.

Odgovarajući na različita pitanja, Sofija i rekla da roboti mogu da pomognu ljudima u njihovom napretku i da mnoge greške koje čovek pravi njene "kolege" roboti i ona mogu da ispravljaju. Sofija smatra da je veštačka inteligencija važnije otkriće od električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: