RARBG više ne postoji: Kultni sajt za torente je prestao sa radom posle 15 godina

RARBG, poznat sajt za torente, danas je obustavio sve svoje operacije. Ova platforma je bila izvor brojnih filmskih i televizijskih izdanja za milione korisnika širom sveta. Ali, danas je došao trenutak da se korisnici od njega oproste. Niz razloga stoji iza ove iznenadne odluke, a posledica je nesumnjivo kraj jedne značajne epohe.

Izvor: telegraf.rs
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Osnovan 2008. godine, RARBG je postao bitan faktor u svetu torenta. Ovaj sajt je svakog meseca privlačio milione posetilaca iz celog sveta i bio je glavna tačka za distribuciju piratskog sadržaja

Danas je, iznenada, nakon 15 godina rada, došao kraj ovom sajtu. Tim se oprostio od svojih korisnika putem poruke postavljene na naslovnoj stranici.

RARBG navodi nekoliko razloga iza ovog neočekivanog koraka, uključujući zdravstvene probleme izazvane pandemijom, koji su doveli do tragičnog gubitka jednog od članova tima. Sukob između Rusije i Ukrajine je takođe uticao na ovu odluku, budući da RARBG naglašava da ima članove koji se bore na obe strane.

Rastući troškovi poslovanja u data centrima širom Evrope su takođe igrali značajnu ulogu. S obzirom na prihode koji teško prate ove troškove, gašenje sajta se na kraju činilo kao najracionalnija odluka.

Ovo gašenje je jedno od najvećih u istoriji torent sajtova. To je takođe prva velika zatvaranja od 2015/2016, kada su KickassTorrents, Torrentz, i ExtraTorrent napustili scenu.

Bez sumnje, biće mnogo onih koji će biti željni da preuzmu RARBG brend. Ali, pravi RARBG više ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.