Proboj u istraživanju - Deset puta više podataka na Hard diskovima od Grafena

Tim naučnika predvođen Univerzitetom u Cambridgeu razvio je novi čvrsti disk ultra velike gustine za koji kažu da ima deset puta više prostora za skladištenje podataka od ostalih vodećih diskova - zahvaljujući ultra tankom premazu grafena.

Izvor: Futurism
Podeli
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Grafen, materijal koji je napravljen od sloja ugljenika debljine jednog atoma, izgleda da pravi značajnu razliku, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications, a istraživanje sa Kembridža moglo bi najaviti novo doba ultra moćnih čvrstih diskova zbog kojih današnja pitanja u vezi sa skladištem izgledaju trivijalno.

Digitalne sardine

U grafenu nema ničeg magičnog zbog čega čvrsti diskovi iznenada rade bolje. Ali taj ultratanki materijal smanjuje popunu u prazninama uređaja, omogućavajući da na taj prostor stane veća gustina skladištenja i performanse.

Čvrsti diskovi su u osnovi napravljeni od brzo okretajućih ploča zaštićenih premazima na bazi ugljenika (COC). Kako se tehnologija poboljšavala, proizvođači su te slojeve ugljenika činili sve tanjim i tanjim. Ali još uvek ima prostora za poboljšanje: zamena COC-a za još tanji sloj grafena znači manje punjenja i više fizičkog prostora koji se može preraspodeliti za skladištenje podataka, navodi se u saopštenju za štampu. I, ispostavilo se, grafen i dalje deluje sasvim dobro kao zaštitni premaz, tako da je vrlo malo kompromisa od napuštanja COC-a za grafen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 51 idi na stranu