"Potrebna nam je agencija za sajber bezbednost" VIDEO

Digitalni hakerski napadi su u prethodnom periodu bili učestali, a o toj temi u emisiji "150 minuta" govori prof. dr Miloš Jovanović, IT stručnjak.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2022.

14:35

Foto: Printscreen / TV Prva

Koliko je ozbiljno kada se sajber napad usmerava ka institucijama koje faktički drže naša osnovna Ustavna prava - poput prava na privatnu svojinu, zaštitu ličnih podataka i slično? Kakvo informaciono i tehnološko znanje je potrebno za probijanje bezbednosnih brana koje vitalne institucije implementiraju? Kakav bezbednosni sistem je najefikasniji za čuvanje podataka? Ko je odgovoran za podatke, koje odgovoran za rezervne kopije podataka?

Na ova, kao i brojna druga pitanja, sagovornik emisije "150 minuta" ima jasan odgovor:

"Od ključnog je značaja da osnujemo Nacionalnu agenciju za sajber bezbednost, gde bi se ovakvi događaji adekvatno tretirali. Izazovi, koji se odnose na informaciono-komunikacione tehnologije, na hakerske napade, na sve ono gde dolazi do izražaja razmena podataka (posebno kada govorimo o kritičnoj infrastrukturi) – ti izazovi će biti sve izraženiji u budućnosti", ističe prof. dr Miloš Jovanović.

Prema njegovim rečima, mi moramo malo ozbiljnije da gledamo sve što se dešava sa informaciono-komunikacionim tehnologijama, zaštitom podataka i informacionoj bezbednosti i da se tome posvetimo na strateškom nivou.

Kada je u pitanju bezbednost ovakvih vitalnih sistema, u odnosu na njihov stepen zaštite napade (koji su uglavnom ransomware tipa) može da sprovede i laik, odnosno neko ko nema specifičnu povezanost ili obuku u ovoj sferi.

"Mi imamo izuzetno talentovane ljude, a posebno u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Imamo kadrove i potencijal u toj oblasti, pa u tom slučaju ne treba isključiti da postoje različiti vektori kako napadi mogu da se sprovedu nad određenim institucijama. Svakako moramo da adekvatno poradimo na zaštiti naših podataka i na to se treba fokusirati", ističe Jovanović.

Opširnije ovoj temi pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: