Ponovo čipovali životinju: "To je jedan srećan majmun"

Kompanija Neuralink je ugradila čip u jednog majmuna, kako bi životinja mogla da "igra video-igre svojim umom", rekao je vlasnik Neuralinka, Ilon Mask.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN/POOL
EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN/POOL

On je, tokom konferencije na privatnoj društvenoj mreži Clubhouse, objasnio kako Neuralink trenutno testira tehnologiju na "majmunu sa bežičnim implantom u glavi".

"Ne možete da vidite gde je implant. On je jedan srećan majmun", izjavio je Mask, dodavši kako će se više detalja o ovim testovim znati u narednih nekoliko meseci, prenosi Sky News.

Milijarder je sagovornicima rekao i kako je inspektor američkog Ministarstva poljoprivrede laboratoriju kompanije opisao kao "najlepše mesto za majmune koje su ikada imali pilike da pregledaju".

"Jedna od stvari koju pokušavamo da otkrijemo, jeste da li možemo da učinimo da majmuni međusobno igraju ping-pong umom? To bi bilo kul", izjavio je Mask.

Kako je dodao, sićušni implant koji je kompanija razvila sadrži više od 3.000 elektroda, pričvršćenih za fleksibilne niti veličine oko 1/10 dlake. Krajnji cilj je stvaranje direktne veze između mozga i računara.

Glavni neurohirurg Neuralinka, dr Metju MekDugal, rekao je da će se prva ispitivanja fokusirati na pacijente sa paralizom ili paraplegijom, iako nije dao i datum kada će ova ispitivanja započeti.

U kompaniji se nadaju da bi ova tehnologija mogla da doprinese pronalaženju leka za neurološka stanja poput Alchajmerove bolesti i demencije, ali i kod povreda kičmene moždine.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je u neku životinju ugrađen čip Neuralinka, jer je prošle godine to bio slučaj sa svinjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.