Policajci kao "lopovi": Hakovali aplikaciju da bi špijunirali kriminalce

Holandska policija saopštila je da je demontirala platformu za šifrovanu komunikaciju Exclu, nakon što je hakovala servis kako bi pratila aktivnosti kriminalnih grupa, preneo je Bleeping Computer.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

15:45

Policajci kao
Foto: Virrage Images / Shutterstock.com

U okviru ove operacije vođene su dve odvojene istrage koje su započete septembra 2020. i aprila 2022. godine, a policija je tokom trajanja operacije izvršila 79 pretresa u Holandiji, Nemačkoj i Belgiji i uhapsila 42 osobe.

U ovoj operaciji, osim holandske policije, učestvovali su i Eurojust, Europol i policije Italije, Švedske, Francuske i Nemačke.

Dvojica uhapšenih su navodno vlasnici platforme. Preostalih 40 bili su korisnici Exclu, uključujući i proizvođače narkotika kod kojih su pronađene značajne količine psihoaktivnih supstanci, vatreno oružje i više od 4 miliona evra u gotovini.

Samo u Holandiji policija je pretražila 22 lokacije i uhapsila 11 osoba za koje se veruje da su povezane sa platformom Exclu.

Holandska policija kaže da je iskoristila svoju stručnost u tehnologiji i sajber kriminalu da hakuje Exclu, identifikuje korisnike platforme i na kraju demontira njenu infrastrukturu.

Exclu je prodavao šestomesečne korisničke pretplate za 800 evra, omogućavajući korisnicima da razmenjuju šifrovane poruke i audio i video snimke i slike. Policija napominje da je aplikacija imala oko 3.000 korisnika, od kojih 750 u Holandiji.

Vlasti sada poseduju detalje iz komunikacije korisnika platforme koji će biti korišćeni za nastavak istrage. Ovo može dovesti do otkrivanja do sada nepoznatih nezakonitih aktivnosti i obezbeđivanje dokaza koji bi mogli potkrepiti optužbe protiv osumnjičenih.

Međutim, deo korisničke baze platforme Exclu čine profesionalci u nekim oblastima, kao što su advokati ili istražitelji, za koje je privatnost važna. Ovi korisnici su pozvani da kontaktiraju policiju i zatraže uklanjanje svojih podataka sa zaplenjenih servera.

Neki ljudi koriste ove opskurne komunikacione platforme umesto popularnih kao što je Signal jer obećavaju ekstremnu poverljivost i višestruko šifrovanje i bezbednost. Kako manje poznati servisi poput Exclu mogu dugo ostati nepoznati javnosti, pa i policiji, oni su za kriminalce, na primer, bolji izbor.

Sličan slučaj uklanjanja jedne ovakve platforme bio je onaj iz jula 2020. godine, kada su evropske policije demontirale EncroChat i zaplenile podatke korisnika servisa. EncroChat je imao više od 60.000 korisnika širom sveta i prodavao šestomesečne pretplate za 1.500 evra, uz korisničku podršku 24/7.

FBI i australijska federalna policija su kreirali lažnu end-to-end šifrovanu platformu za ćaskanje pod nazivom ANOM, koja je omogućila praćenje aktivnosti kriminalnih grupa. To je na kraju dovelo do hapšenja 800 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: