Pokvario se džinovski teleskop: Onemogućena potraga za vanzemaljcima

Jedan od najmoćnijih radio-teleskopa na svetu pretrpeo je oštećenje, drugo za četiri meseca. Astronomska zajednica je zbog toga veoma zabrinuta.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: GettyImages/Joe Raedle/Staff
Foto: GettyImages/Joe Raedle/Staff

Od kako se u avgustu pomoćni kabal pocepao i probio u reflektorsku ploču teleskopa, inženjeri i radnici u Portoriku sve vreme su otklanjali štetu u Opservatoriji "Aresibo".

Pored sanacije 30-metarske rupe na opservatorijskoj ploči, sada treba popraviti i štetu prouzrokovanu prekidom drugog kabla.

"Ovo nije ono što smo želeli da vidimo, ali važno je da niko nije povređen. Razmišljali smo i dali prioritet bezbednosti prilikom planiranja popravki koje je trebalo da počnemo u utorak. Sad se ovo desilo. Ima mnogo neizvesnog posla pre nego što uspemo da ga stabilizujemo", izjavio je direktor opservatorije Francisko Kordoba.

Prva nesreća možda je prouzrokovala drugu. Ovaj problem može da nastane lančano: i prvi kabal koji je pukao i onaj koji je ovom prilikom pokidan povezani su na isti toranj, i možda je bio pod dodatnim pritiskom od avgusta, izvestili su sa Univerziteta Centralne Floride, čiji naučnici rade u ovim objektima.

Zbog toga se tim zadužen za strukturu nada da će smanjiti dodatnu silu koju podnose ostali kablovi. Pokušavaju i da ubrzaju dostavu dva nova kabla koja su već naručena, pre nego što se desi treća nezgoda.

Radio-teleskop "Aresibo" napravljen je šezdesetih godina prošlog veka i nosio je titulu najvećeg svetskog radio-teleskopa sa jednim otvorom sve do podizanja suparnika iz Kine: teleskopa FAST, koji je počeo sa radom u januaru 2020. godine.

Opservatorija "Aresibo" bavi se proučavanjem mnoštva egzoplaneta, asteroida i drugih nebeskih tela i doprinosi u potrazi za projektima vanzemaljske inteligencije (SETI).

"Aresibo" je i ranije preživljavao razne nedaće - zemljotrese i uragan Mariju. Ipak, bilo bi grozno da vanzemaljci baš sad uzvrate na naš poziv kad je teleskop u kvaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.