Podkasteri sve više "kupuju" gejmere

Podkasteri su uvek u potrazi za novim, šljaštećim lokacijama za promovisanje svojih emisija – a gejmeri im u tome mogu značajno pomoći.

Tehnopolis

Izvor: B. J.

Petak, 11.11.2022.

13:24

Podkasteri sve više
Foto: Gorodenkoff /shutterstock.com

Podkasti se uobičajeno oslanjaju na broj preuzimanja emisija, kada su u pitanju primarni pokazatelji za prodaju reklama. Kada korisnik pritisne dugme za reprodukciju u aplikaciji na svom mobilnom uređaju, kompletna epizoda počinje da se preuzima tako da može da se sluša čak i ako nema dobre internet veze – na primer, u avionu ili u metrou.

Reklame za tu epizodu ​​se obično ubacuju u trenutku preuzimanja, što znači da čak i ako korisnik sluša samo 10 minuta emisije koja traje oko pola sata, reklama tokom reprodukcije često je spremna da se čuje i ranije od označenog vremena, a često je već i uračunata od strane prodajnog tima.

Podkasteri su uvek u potrazi za novim, šljaštećim lokacijama za promovisanje svojih emisija – od bilborda, flajera na paradama, pa sve do banera na avionima. Neke veće podkast mreže su, međutim, otkrile manje glamurozan, ali veoma efikasan način da pridobiju milione slušalaca koji mogu da im se isplate: ubacivanje određenih vrsta reklama i oglasa u mobilne igre.

Svaki put kada igrač prstom dodirne neki od ovih prolaznih oglasa u igri — i da za to osvoji neki virtuelni loot — epizoda podkasta počinje da se preuzima na njihov uređaj. Podkast kompanija, zauzvrat, može da prisvoji igrača kao novog slušaoca programa i da svojoj statistici doda još jedno preuzimanje.

Ovakva praksa omogućava mrežama da brzo gomilaju preuzimanja podkast emisija na taj način što će uključiti i izvor hiperaktivnih korisnika video igara. Međutim, to dovodi do pitanja ko je zapravo legitimni slušalac podkasta i koliko vremena bi trebalo da prođe kako bi se to računalo kao preuzimanje sadržaja.

Do sada, industrija podkasta nije se u prevelikoj meri izjašnjavala o ovoj novoj strategiji oglašavanja i iskorišćavanja video igara i gejmera. Zanimljivo je da je DeepSee, kompanija za otkrivanje prevara u reklamama, objavila istraživački rad koji otkriva kako ova praksa privlači pažnju gejmera.

Jedna od igara, koje se pominju u istraživanju kompanije DeepSee je Subway Surfer, popularna mobilna aplikacija koja je preuzeta oko tri milijarde puta od 2012. godine. Samo tokom dvonedeljnog perioda koliko je trajalo istraživanje, otkriveno je više izdavača koji su iskoristili igru kako bi povećali broj preuzimanja podkast emisija.

Istraživanje je pokazalo i da cena, koju kompanije naplaćuju podkast mrežama za ovakve oglase, može da varira u zavisnosti od toga da li reklame ciljaju određenu demografiju ili garantovano privlače jedinstvene slušaoce. Početna stopa za oglas od 20 sekundi je 27 dolara za 1000 pregleda veb stranice. Da bi unovčile takva preuzimanja, podkast mreže mogu fokus da usmere na drugu stranu i da prodaju pridobijenu publiku oglašivačima i brendovima.

Podsticaji za ulaganje u marketinške kanale ovog tipa su jasni. Audio industriju su, poput gejming industrije, obeležile velike investicije tokom poslednje decenije. Kako bi što brže povratile uložena sredstva, kompanije će se delom oslanjati i na povećanje dometa svojih podkasta kako bi povećale zaradu od reklama.

Očekuje se da će ovaj sektor industrije premašiti prihod od četiri milijarde dolara tokom 2024. godine, u poređenju sa 700 miliona dolara koliko je ostvareno tokom 2019.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: