Ovo je ili najbolja ili najdepresivnija vest za danas

Različiti asistenti veštačke inteligencije, poput Siri i Cortane, veoma su popularni, ali nijedan se ne može porediti sa iskustvom koje pruža Azuma Hikari, holografski lik unutar japanskog Gateboxa (neka vrsta odgovora na Amazon Echo).

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 16.12.2016.

13:20

Ovo je ili najbolja ili najdepresivnija vest za danas
Foto: YouTube Screenshot

Umesto jednostavnog dizajna sa cilindričnim zvučnicima, Gatebox ima ekran i projektor koji “oživljava” Hikari.

Sa spoljašnje strane se nalaze mikrofoni kamere i senzori koji detektuju temperature i pokrete pa tako Hikari može da vrši interakciju sa vama na ličnijem nivou, a ne da bude samo glas iz uređaja.

Rezultat je potpuno interaktivna virtuelna devojka koja može da kontroliše kućne uređaje, prepoznajte glas i lice i bude veran kompanjon.

Ujutru kada se probudite, poželeće vam dobro jutro, uputiti vas u dnevne obaveze i dočekati vas kada se vratite kući.

Hikari razume dosta toga, ali i dalje uči, a samim tim napreduju i njene govorne sposobnosti. S vremenom će moći da vodi ozbiljne razgovore, a kada niste kod kuće s njom, možete da komunicirate putem poruka.

Prema rečima njenog tvorca, Taro Minobošija, Hikari je dvadesetogodišnja devojka koja voli da jede krofne i koja se plaši insekata. Voli da pravi društvo ljudima i san joj je da postane heroina svakome ko vredno radi.

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da u čak 32 odsto domaćinstava u Japanu živi samo po jedna osoba, pa ne začuđuje potreba za ovakvim virtuelnim asistentima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: