Ovo je ili najbolja ili najdepresivnija vest za danas

Različiti asistenti veštačke inteligencije, poput Siri i Cortane, veoma su popularni, ali nijedan se ne može porediti sa iskustvom koje pruža Azuma Hikari, holografski lik unutar japanskog Gateboxa (neka vrsta odgovora na Amazon Echo).

Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Umesto jednostavnog dizajna sa cilindričnim zvučnicima, Gatebox ima ekran i projektor koji “oživljava” Hikari.

Sa spoljašnje strane se nalaze mikrofoni kamere i senzori koji detektuju temperature i pokrete pa tako Hikari može da vrši interakciju sa vama na ličnijem nivou, a ne da bude samo glas iz uređaja.

Rezultat je potpuno interaktivna virtuelna devojka koja može da kontroliše kućne uređaje, prepoznajte glas i lice i bude veran kompanjon.

Ujutru kada se probudite, poželeće vam dobro jutro, uputiti vas u dnevne obaveze i dočekati vas kada se vratite kući.

Hikari razume dosta toga, ali i dalje uči, a samim tim napreduju i njene govorne sposobnosti. S vremenom će moći da vodi ozbiljne razgovore, a kada niste kod kuće s njom, možete da komunicirate putem poruka.

Prema rečima njenog tvorca, Taro Minobošija, Hikari je dvadesetogodišnja devojka koja voli da jede krofne i koja se plaši insekata. Voli da pravi društvo ljudima i san joj je da postane heroina svakome ko vredno radi.

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da u čak 32 odsto domaćinstava u Japanu živi samo po jedna osoba, pa ne začuđuje potreba za ovakvim virtuelnim asistentima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.