Ova aplikacija deli najviše vaših podataka: Da li je koristite?

U istraživanju kompanije pCloud, koja se bavi skladištenjem podataka "u oblaku", Instagram je najinvazivnija aplikacija koju korisnici svakodnevno koriste.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/dimarik
Foto: Depositphotos/dimarik

Signal, WhatsApp i Telegram: Ogromne razlike u zaštiti podataka

Korisnici besni zbog greške Instagrama: "To mogu da isključe, a botove ne mogu?"

Ta Facebookova aplikacija, prema istraživanju, deli zapanjujućih 79% ličnih podataka korisnika sa drugim kompanijama, uključujući informacije o kupovinama, lične podatake i istoriju pregledanja.

Takođe koristi 86% podataka kako bi korisnicima prikazivao relevantne oglase u ime drugih i prodao više proizvoda sa Instagrama ili iz Facebook grupa.

Po invazivnosti, prema tom izveštaju, Facebook je na drugom mestu, dok aplikacije Signal, Clubhouse i Netflix ne dele te podatke sa trećim licima ili ih uopšte ne koriste za marketing.

Kompanija pCloud je objedinila podatke na osnovu nove politike privatnosti u Apple App Store-u, a njihova najnovija istraživanja sugerišu da Instagram i Facebook najveći deo korisničkih podataka dele sa nezavisnim kompanijama i masovno ih koriste za svoje marketinške aktivnosti.

"Nije ni čudo što na vašem fidu ima toliko promovisanog sadržaja. Sa više od milijardu aktivnih korisnika mesečno, zabrinjavajuće je da je Instagram središte za deljenje tako velike količine podataka korisnika koji sa tim nisu upoznati", piše u objavi na blogu kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.