Odštampao kompletnu Wikipediju u 7.473 knjiga (VIDEO)

Njujorški umetnik Majkl Mandiberg odštampao je kompletnu Wikipediju s namerom da ljudima omogući da svojim očima vide koliku količinu informacija taj sajt. Poređenja radi, jedan gigabajt može da skladišti informacije ekvivalentne onima koje se nalaze u hiljadu knjiga.

Daily Mail
Podeli

“Knjige su korisna mera znanja”, rekao je on za CBS News.

“Ne znamo koliko bi jednom čoveku bilo potrebno da pročita jedan GB ili 50 GB podataka, ali dobro razumemo koliko nam je vremena potrebno da pročitamo knjigu”.

Rezultat njegovog rada je 7.473 knjige u kojima se nalaze svi članci Wikipediju.

Istini za volju, na papiru se može naći samo 106 primeraka koji će biti deo njegove instalacije u Deni galeriji na Menhetnu, dok je za ostale pripremio samo nalepnice na polici koje bi trebalo da ukažu na njhovu brojnost.

Mendiberg je napravio softver koji je preuzeo sve članke s Wikipedije i smestio ih u folder od 50 GB, a zatim napravio još jedan program koji je organizovao sve članke.

Proces je trajao 25 dana i kolekcija sada može da se kupi za 500.000 dolara. Iako Mandiberg smatra da će teško naći kupca za sve tomove Wikipedije, smatra da će mnogi želeti da nabave pojedinačne knjige koje koštaju 80 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.