Odštampao kompletnu Wikipediju u 7.473 knjiga (VIDEO)

Njujorški umetnik Majkl Mandiberg odštampao je kompletnu Wikipediju s namerom da ljudima omogući da svojim očima vide koliku količinu informacija taj sajt. Poređenja radi, jedan gigabajt može da skladišti informacije ekvivalentne onima koje se nalaze u hiljadu knjiga.

Tehnopolis

Izvor: Daily Mail

Petak, 17.07.2015.

10:09

Default images

“Knjige su korisna mera znanja”, rekao je on za CBS News.

“Ne znamo koliko bi jednom čoveku bilo potrebno da pročita jedan GB ili 50 GB podataka, ali dobro razumemo koliko nam je vremena potrebno da pročitamo knjigu”.

Rezultat njegovog rada je 7.473 knjige u kojima se nalaze svi članci Wikipediju.

Istini za volju, na papiru se može naći samo 106 primeraka koji će biti deo njegove instalacije u Deni galeriji na Menhetnu, dok je za ostale pripremio samo nalepnice na polici koje bi trebalo da ukažu na njhovu brojnost.

Mendiberg je napravio softver koji je preuzeo sve članke s Wikipedije i smestio ih u folder od 50 GB, a zatim napravio još jedan program koji je organizovao sve članke.

Proces je trajao 25 dana i kolekcija sada može da se kupi za 500.000 dolara. Iako Mandiberg smatra da će teško naći kupca za sve tomove Wikipedije, smatra da će mnogi želeti da nabave pojedinačne knjige koje koštaju 80 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: