Nije mogao da priušti računar, a onda je postao "Bog dizajna"

Svake godine, 16. oktobar obeležava se kao Dan Stiva Džobsa. Da, dobro ste pročitali - u Kaliforniji, jedan od trojice osnivača kompanije Apple, a svakako najkontroverznija ličnost od njih, ima svoj dan. Kako je do toga došlo?

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

12:10

Nije mogao da priušti računar, a onda je postao
Foto: GettyImages/Tim Mosenfelder

Dan Stiva Džobsa uspostavio je guverner Kalifornije, Džeri Braun, u znak sećanja na ovog velikog inovatora. Stiv Džobs je preminuo 5. oktobra 2011. godine, a deset dana kasnije, Braun je na svom Tviter profilu objavio da će se u Kaliforniji obeležavati dan u njegovu čast.

Obično je, tako, svakog 16. oktobra dobra prilika da se osvrnemo na uspehe Stiva Džobsa, kako za njegovog života, tako i na ono što je ostavio za sobom. Stiv Džobs odrastao je u San Francisku. Rođen je 24.2.1955, a već kada je imao 10 godina razvio je fascinaciju elektronikom, verovatno radeći uz oca (Stiv je bio usvojen).

Sa 21 godinom, odnosno 1976, Stiv Džobs je, zajedno uz Stiva Voznijaka i Ronalda Vejna, osnovao kompaniju Apple. Obično se misli da su samo Voznijak i Džobs osnovali Apple, i to sa dobrim razlogom. Vejn je odustao od svog udela u kompaniji samo dve nedelje kasnije, odnosno prodao ga je Džobsu i Voznijaku za 800$.

Kada je računar Apple II predstavljen 1977. godine, bio je prekretnica u dotadašnjem načinu upotrebe računara - uglavnom su bili korišćeni u poslovne svrhe. Ovo je značilo da ljudi mogu da imaju računar za ličnu upotrebu iz udobnosti svog doma. Bio je to, zapravo, prvi takav računar koji je "doživeo" masovnu proizvodnju.
Stiv Džobs predstavlja iPhone 4. Foto: GettyImages/Justin Sullivan
iPod je bio prvi uređaj kopmanije Apple koji se i danas koristi, a predstavljen je, sada već skoro pa davne, 2001. godine. Interfej i dizajn, kao i kod drugih proizvoda, napravljeni su pod direktnim nadzorom Stiva Džobsa.

Mada su MP3 uređaji bili uveliko dostupni u vreme kada se iPod pojavio, ipak je ubrzo bio dominantan na tržištu, zahvaljujući koliko inovativnom dizajnu, toliko i karakteristikama, a dodatno je dobio na popularnosti simbiozom sa iTunes uslugom.

Bez obzira na to šta ko misli o njemu, iPhone je svakako perjanica Apple kompanije. Već 12. generacija je predstavljena nedavno, a od 2007. godine, iPhone uređaji predstavljaju posebno klasu, pa s često dešava i da se u tehnološkom svetu izaziva vatrene polemike među korisnicima.

Magazin Time ga je označio "Izumom godine" za 2007, a Džobs je, predstavljajući prvi iPhone, rekao da "telefon nije više samo sredstvo za komunikaciju, već način života".

Uvođenje i tableta pod nazivom iPad 2010. godine, značilo je da Apple dodatno učvršćuje svoju poziciju na tržištu. Koliko su bili uspešni, dovoljno govori to što je iPad u svojoj prvoj godini prodat u više od 15 miliona primeraka.

Stiv Džobs nije bio najveći svetski stručnjak za elektroniku - polje na kom je on bio najjači, bili su dizajn i inovacije. Zbog toga, mnogi ga i dan danas smatraju jednim od najvećih umova dizajna i inovacije u svetu tehnologije.

Šta vi mislite, da li je Stiv Džobs zaslužio da se u Kaliforniji obeležava dan u njegovu čast, ili je to ipak preterano?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: